NB! Dette er webversjonen av nyhetsbrevet vårt, som kommer til deg på e-post hvis du melder deg på her. Sjekk også vår Messenger-bot, som følger Trumps første 100 dager som president med argusøyne.

I Frankrike er bedrageri-mistenkte Francois Fillon fortsatt presidentkandidat (budskapet på en pressekonferanse i dag var at Fillon føler seg dårlig behandlet, ikke at han kaster inn håndkleet, slik det på forhånd ble spekulert i); i USA får Barack Obama rekordhøye 65 millioner dollar for å skrive sine memoarer, og i et nytt eksempel på internetts sårbarhet ble tusenvis av apper og nettsteder i går satt ut av funksjon på grunn av nedetid hos Amazons populære skylagringstjeneste.


Ellers:

ANKER ETTER NEDERLAG: Staten får medhold i anken mot Anders Behring Breivik. Lagmannsretten mener 22. juli-terroristen ikke ved noe tilfelle har vært utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling, slik tingretten ga Breivik medhold i i fjor. Lagmannsretten skriver i dommen at Breivik fortsatt er så farlig at isolasjon er nødvendig, og at tiltak som er iverksatt for å minske faren for skader fungerer bra. Breiviks advokat tar nå saken videre til Høyesterett: «Det er en veldig grundig og seriøs dom som tar alle temaene vi har reist opp til grundig behandling. Vi ønsker å bryte den isolasjonen han har, så det er naturlig at vi anker denne saken», sier Øystein Storrvik til NTB.


SE NAZI-KARTET: I tillegg til at vi har kartlagt mange av nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (se forresten avsløringen fra tre uker tilbake), har Filter Nyheter også gjort en -veldig- omfattende kartlegging av de såkalte propaganda-aksjonene deres de siste seks månedene. Du må sjekke det interaktive kartet over 342 ulike hendelser, der et lite knippe norske byer og tettsteder skiller seg veldig ut. Det kommer straks flere artikler om organisasjonen – blant annet et lengre intervju med en av de ukjente nynazistene. Følg oss på Facebook og Twitter for å henge med.


HØRTES UT SOM EN PRESIDENT: Donald Trumps første tale til den amerikanske kongressen i natt bød på en ganske annen president enn den ildpustende dommedagspredikanten vi husker fra innsettelsestalen i januar. Istedet for skremselsretorikk om det store forfallet og elitens konspirasjon mot den lille mann, la Trump seg på en usedvanlig forsonende linje og snakket om samhold på tvers av skillelinjer og nasjonens store potensial. Før talen hadde han dessuten et off the record-møte med flere nyhetsmedier, der han ut av det blå flagget et forslag om å gi millioner av papirløse innvandrere status som legale samfunnsborgere. New York Times spekulerer i om hensikten med den milde tonen er å distrahere folk fra de mange kontroversene rundt administrasjonen, og at Trumps strategi er å være fullstendig uforutsigbar slik at såvel opposisjonen og pressgrupper som folk rundt ham hele tida må være på tå hev. For øvrig var Trump lite spesifikk om konkrete politiske tiltak, og nevnte ikke Russland med et ord. Se talen her (eller CNNs ned-redigerte 90-sekunders versjon her).


FORHANDLINGSKORT: Storbritannias statsminister Theresa May forsøker å få vedtatt den formelle EU-utmeldelsen for å komme igang med forhandlingene med Brussel, men går trolig på et nederlag i overhuset, der flere av hennes konservative partifeller støtter et Labour-initiativ for å sikre rettighetene til EU-borgere bosatt i landet. Innenriksminister Amber Rudd advarer mot at et slikt unilateralt vedtak fratar EU insentiv for på sin side å sikre rettighetene til briter bosatt i EU, og kan i verste fall plassere dem i et juridisk limbo i opptil to år. Labours leder i overhuset svarer at «å bruke mennesker som forhandlingskort på denne måten er ikke bare skamfullt, men kan ha alvorlige konsekvenser for Storbritannias økonomi».

Fortsatt god dag!

Pål Nordseth
Filter media