Over normalt i juni: «Temperaturene er et tydelig signal på klimaendringene», sier klimaforskerRAMMER SIVILE BYGNINGER: Antallet omkomne etter det russiske missilangrepet på en 9-etasjers boligblokk i Serhiivka utenfor Odessa i går har steget til 20. Blant dem er to barn. Ytterligere 38, hvorav seks barn og en gravid kvinne, er på sykehus med skader. Det melder ukrainske myndigheter, ifølge The Guardian. Ukrainas viseforsvarsminister avviser at det finnes legitime, militære mål i området, mens Kremls pressetalsmann Dmitry Peskov fortsetter å påstå at russiske styrker ikke angriper sivile mål. Onsdag skal et russisk kryssermissil ha truffet en boligblokk i Mykolaiv og tatt livet av åtte.

STØRE I UKRAINA: Jonas Gahr Støre avviser at Norge har vært trege med å levere på Ukrainas innstendige bønn om mer tyngre artilleri. «Norge har fra første dag endret sin praksis gitt støtte til et land som er i selvforsvar. Gjort det beste vi kan for å svare på de behovene Ukraina har, og vi har levert i henhold til det vi har sagt vi skal levere til dem. Vi har levert også det du kan kalle tyngre våpen. Norge har gitt sin andel og vil fortsette å støtte Ukraina også på den humanitære og økonomiske siden», sier statsministeren til VG under et besøk i Tsjernihiv, den nord-ukrainske byen som ble kraftig bombet av Russland i en hel måned. I månedsskiftet mai/juni ble 22 norske artillerivogner sendt til Ukraina.
 


  • Gå absolutt ikke glipp av vårt spesialnummer i sommer! Tegn et abonnement på papirmagasinet nå, så får du spesialutgaven som i sin helhet er tilegnet sportsvasking.
  • Les bl.a: Hva er det regimer som Saudi-Arabia, Qatar og Russland søker å dekke over ved å blende verdens oppmerksomhet med storslåtte verdensmesterskap i nybyggede arenaer? Hva er «putinisering» av sportsverdenen? Hvem er sjeikene som investerer enorme summer i europeiske fotballklubber?


KLART TEGN PÅ KRISE: Snittemperaturen for hele Norge i juni endte 1,5 grad over normalen. 44 stasjoner satte rekord for høyeste maksimumstemperatur målt i juni måned, 22 av dem i Troms og Finnmark og 16 i Nordland. Likevel er det på Østlandet det var aller varmest: 1,9 grad over normalen på Berskog i Drammen. «De høye temperaturene er et tydelig signal på klimaendringene. Sommeren blir i snitt både lengre og varmere, og vi får flere temperaturtopper», sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt i en pressemelding NRK gjengir.


TUNGT KLIMA-NEDERLAG: Avgjørelsen i Høyesterett i USA om å innskrenke den føderale miljøetatens hjemmel til å legge begrensninger på industriens utslipp av klimagasser er en milepæl for libertarianske og konservative krefter som vil bygge ned apparatet av moderne reguleringer som er innført for privat næringsliv. Det skriver New York TimesI tillegg til at en av presidentens viktigste verktøy for klimakutt blir borte, blir andre typer reguleringer nå vanskeligere å forsvare. Klimaaktivister og politikere søker nå mot institusjoner på delstatsnivå for å presse frem handling i klimasaken – litt som da det var umulig å få gehør i Det hvite hus under forrige president, skriver Politico.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen