Så mye for ytringsfrihet og meningsbrytning: Norsk narkotikapolitiforening fikk i går Twitter til å stenge parodikontoen Norsk politinarkotikaforening. Nå er den heldigvis tilbake (med ny handle og logo), og holder den samme nivå som før anbefaler vi å følge. Ellers:

Mens Donald J. Trumps heiagjeng i alternativhøyre raser over at den nyvalgte presidenten takket Hillary Clinton i sin seierstale valgnatta, og andre protestmarsjerer i gatene flere døgn for seint (i Portland, Oregon har det utartet til voldelige opptøyer), setter Trump sammen laget som skal jobbe med overgangen mellom administrasjonene. Dette omfatter innvandrings-hardliner Kris Kobach, som hevder han er mannen bak ideen om Mexico-mur, og (ifølge Politicos kilder) Myron Ebell, profilert klimaskeptiker som i likhet med Trump mener global oppvarming er en bløff. Steve Bannon, styremedlem i alternativhøyres favorittavis Bretbart og Trumps kampanjemanager, skal være blant de som vurderes som stabssjef – noe som i tilfelle vil være svært kontroversielt. Men CNN skriver at administrasjonen ellers fylles opp av folk fra den samme Washington DC-eliten Trump hevder å være et brudd med: Yrkespolitikere og lobbyister fra tenketankene.

Da Trumps kanskje aller mest kontroversielle valgløfte – «total and complete shutdown of Muslims entering the United States» ble fjernet fra Trumps nettsider etter valget tolket noen det som et tegn på fossroing inn i mer moderat politisk farvann, men statementet er nå tilbake. Ifølge flere medier rapporteres det om økte tilfeller av trakassering og rasistisk motiverte voldsepisoder i USA; muslimske studenter forteller om økt frykt til blant annet New York Times. Sosiale mediers tendens til å fungere som «ekkokammer» der folk bare får med seg (gjerne falske) nyheter som bekrefter deres etablerte politiske holdninger, løftes fram av mange som en årsak til den politiske polariseringa i USA, men Facebook-sjef Mark Zuckerberg avviser problemstillinga som «en vill idè»: – Folks stemmer er basert på deres livserfaringer, sier han.

Dramatisk for Andøya

Flyttingen av maritime overvåkingsfly fra Andøya til Evenes, som ligger inne i  langtidsplanen for Forsvaret som Ap og regjeringspartiene er enige om, kan direkte og indirekte medføre et tap på mellom 700 og 800 arbeidsplasser i et lokalsamfunn med 5000 innbyggere. Derfor varsler LO-leder Gerd Kristiansen i Klassekampen i dag kamp om Andøyas skjebne. Arbeiderpartiet skal ha gått med på fly-flyttingen i siste time etter å ha mottatt hemmeligstemplet informasjon fra regjeringspartiene, men Kristiansen ser håp i en merknad i avtalen om at regjeringen skal komme tilbake med et kvalitetssikret grunnlag for nedleggelsen av flystasjonen. Mange har for øvrig påpekt ironien i at det ble enighet om langtidsplanen dagen før en NATO-kritisk president ble valgt i USA, og Senterpartiet har begynt å bruke Trump som argument for økt satsning på Forsvaret.

Skal sjekke barnevernet

For første gang skal det gjennomføres nasjonalt tilsyn med såvel Bufetat som alle barnevernsinstitusjoner i Norge. Det skjer i 2017 og 2018 og vil ha særlig fokus på bruken av tvang mot barn, skriver Stavanger Aftenblad i dag. Takken for dette kan rettes til samme avis, som rullet opp den rystende «Glassjenta»-saken i en 64-siders spesialutgave 30. januar i år. Reportasjen forteller om grove maktovergrep mot en utagerende og selvskadende jente som ble kasteball i systemet og til slutt tvangsplassert alene på en privatdrevet institusjon i Indre Troms.
So long, og god lunch!

Pål Nordseth
Redaktør, Filter media