Oppskrift fra regjeringens fagfolk: Slik kunne de nådd klimamålet

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande i spissen for regjeringen under åpningen av Stortinget i høst.

Følgende løfte kom Høyre og Fremskrittspartiet i regjeringserklæringen etter stortingsvalget i 2013:

«Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket».

Klimaforliket er en avtale om at Norge skal slippe ut klimagasser tilsvarende 45,5 - 47,5 millioner tonn CO2 neste år, i 2020. Det ble alle partiene på Stortinget - minus Frp - enige om for elleve år siden (2008).

Status nå? Vi slipper ut nær 53 millioner tonn CO2. Til neste år kommer vi kun ned på 51 millioner tonn, skriver regjeringen i statsbudsjettet.

I perioden siden avtalen ble inngått ble utslippene redusert med rett over 7 prosent - men det siste året har de gått oppover.

Så stort er gapet mellom løfter og virkelighet:

[caption id="attachment_9307" align="alignnone" width="940"] Utslipp tilsvarende CO2. Kilde: SSB.[/caption]

Ambisjon: Check! Resultat: Nope

I 2011, mens hun var opposisjonspolitiker, kritiserte Erna Solberg (H) den rødgrønne regjeringens utslippsresultater med at «vi må ta innover oss at vi har fått fire års forsinkelse i forhold til de 12 årene vi opprinnelig hadde til å gjennomføre tiltak». Nå har hun selv vært statsminister i seks år, halvparten av tiden hun og Stortinget satt seg på å nå målet. I statsbudsjettet for 2020 omtaler Solbergs regjering den tverrpolitiske avtalen nå som «en ambisjon». Regjeringen skriver følgende om sjansen for å...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.