Oppdater deg på fem minutter: De 8 viktigste nyhetene fra helga

SYRIA: Israelske styrker – på forespørsel fra USA og en rekke europeiske land – har evakuert omlag 800 hjelpearbeidere fra organisasjonen Hvite hjelmer fra Syria fordi det var ventet at de kom til å bli mål for syriske styrker på frammarsj i Quneitra-provinsen. Det er ventet at syrerne vil få asyl i blant andre Storbritannia, Tyskland og Canada. (DW)

USA: President Donald Trump trappet natt til mandag opp krigsretorikken mot Iran med en twittermelding i blokkbokstaver (se nedenfor), som svar på at president Hassan Rouhani søndag uttalte at USA for alltid vil angre hvis landet «leker med løvens hale» og at «en krig med Iran er alle krigers mor og fred med Iran er all freds mor». (New York Times)

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1021234525626609666

SVERIGE: Minst ni europeiske land bistår nå Sverige med mannskaper og slukningsutstyr i kampen mot de store skogbrannene som herjer flere steder i landet. Totalt pågår 26 branner mandag formiddag – de mest alvorlige i Västernorrland, Gävleborg, Jämtland og Dalarna. (SVT)

CANADA: En ung kvinne er død og ei jente i niårsalderen er kritisk skadd etter at en mann skjøt 14 personer på gata i Toronto. Gjerningsmannen er død og hans eventuelle motiv er ikke kjent. (Toronto Star)

NORGE: Ordskiftet rundt sjuårsdagen for 22. juli-angrepene var preget av reaksjonene på Aftenpostens dokumentasjon av at overlevende ofre fra Utøya ennå er utsatt for alvorlige trusler og hets. – Hatet lever fortsatt, sa statsminister Erna Solberg i sin tale på en markering i regjeringskvartalet.

EUROPA: Steve Bannon, president Trumps tidligere sjefstrateg, sier at han skal opprette en Brussel-basert organisasjon –  «Bevegelsen» – med flere fulltidsansatte som skal støtte nasjonalistiske og høyrepopulistiske grupper i Europa med blant annet rådgivning, meningsmålinger og markedsføring. (Daily Beast)

BRASIL: Jair Bolsonaro – ofte kalt «Brasils Trump» – kunngjorde søndag presidentkandidaturet sitt formelt på et arrangement med 3000 tilhengere i Rio. Bolsonaro kaller seg selv en «sterk mann», er kjent for grovt homofobe, rasistiske og misogyne uttalelser, har hyllet landets tortur av fanger på 1970-tallet og snakker generelt varmt om militærdiktatur. (BBC)

FRANKRIKE: President Emmanuel Macron blir beskyldt for å ha forsøkt å dekke over hendelsen der hans tidligere livvakt og daværende rådgiver – som ikke hadde politimyndighet – banket opp en mann og brukte makt mot en kvinnelig demonstrant i Paris 1. mai i år. Søndag ble Macron presset til et krisemøte med andre ministre og å love omorganisering av sin personlige stab. (BBC)