Onsdag 8. juni på tre minutter: Stortinget stemmer for tastaturavlytting og Per Sandberg får oppmerksomhet i Danmark

(Foto: Regjeringen.no)

Danmark opererer visst med helt andre tall på flyvetid for de nye F35-jagerflyene enn Norge, de som ennå ikke har lest Jan Arild Snoens farvel til Høyre må gjøre det, og jeg forlanger at skipsreder Herbjørn Hansson får sitt eget talkshow ettergårsdagens Dagsnytt 18-opptreden. Ellers:

 

Fordi terror
– Jeg sier ikke at dette gjør at vi får et overvåkningssamfunn, men vi tar nå en del ganske store steg i feil retning, sa Sveinung Rotevatn (V) i Stortinget i dag, om at et stort stortingsflertall nå gir politiet adgang til såkalt dataavlesing. Lovendringen innebærer for eksempel at PST, før det har skjedd noe straffbart, kan bryte seg inn i en mistenkts telefon eller pc for å avlese all aktivitet (som tastetrykk), og ikke bare hva som lagres eller kommuniseres til andre. Ordinært politi vil få bruke dataavlesing i et bredt spekter av alvorlige etterforskninger (med skjellig grunn). Datatilsynet, en rekke jurister, Venstre og SV har advart mot et «tankepoliti». Anders Anundsen så fornøyd ut da han forlot stortingsssalen i dag, selv om også Frp og Høyre er enige i at statsråden gikk for langt da han foreslo å tillate dataavlesing helt ned til saker om simpel narkotikaforbrytelse.

 
Endelig ordentlig valgkamp
Etter nattas sluttstrek for primærvalgkampen i USA (selv jeg gikk lei på slutten), er det trolig bare Klassekampen som vil betvile Hillary Clintons kandidatur framover. (Hele seierstalen hennes her) Bortsett fra noen dagers tautrekking om hvilken innflytelse venstrefløyen skal få inn i landsmøtet for å være snille jenter og gutter i Demokratenes valgkampmaskin, vil alt nå handle om Hillary vs. Trump. Donald sjøl har forøvrig varslet en «viktig» tale på mandag med frontalangrep på både Hillary og Bill Clinton.  Det er 152 dager igjen til valget. Hundreogfemtito. Hjelp.
 
Førstehåndserfaring i ekstremisme
Expressen avslører hvordan det svenske sikkerhetspolitiet Säpoansatte og sikkerhetsklarerte juristen Joel Ankar i en stilling kort tid etter at han i 2014 skrev om «undermennesker» og «innvandrerkriminalitet» med sin forsøksvis anonyme profil på nettforumet Flashback. Ankar fikk seinere jobb hos Sverigedemokratene i EU-parlamentet. I fjor avslørte Aftonbladet at han for lengre tid tilbake hadde referert til «niggere», «jødesvin», «jødegubber» og «arabersvin» på Flashback, men han ble værende i SD-stillingen helt til forrige uke, da de ferskere foruminnleggene ble kjent for partiet.
 
Moralsk Kompass
FN-lederen Anders Kompass ble i fjor suspendert for å ha gitt franske påtalemyndigheter dokumentasjon om «fredsbevarende» soldater som voldtok barn i Den sentralafrikanske republikk. Nå har han selv sagt opp i protest. «Den komplette immuniteten for dem som har vist seg å ha misbrukt posisjonen sin, sammen med uvilligheten i hierarkiet til å vise noen anger for måten jeg ble behandlet på, bekrefter dessverre det fraværet av ansvarliggjøring som er befestet i FN», skriver han i en uttalelse.
 
Hitling på dypt vann
Per Sandberg og havforskerne (gratis barnebokidé!) vekker internasjonal interesse. I hvert fall dansk. Jyllandsposten har skrevet et fyldig referat av  konflikten mellom fiskeriministeren og  «de mørke motkreftene», samt de siste trefningene mellom Sandberg  og professor Jon Olaf Olausssen.
 
Ha en fortsatt fin dag! I morgen starter utleverings-saken mot Mulla Krekar i Oslo tingrett.
 
 
Med vennlig hilsen,
 
Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter