Presset øker på DNB
Panama-dokumentene og DNBs tilrettelegging av anonymiserte formuer via Seychellene blir tema i spørretimen når næringsminsiter Monica Mæland stiller i Stortinget i dag (video her).  Håkon E. Hansen – tidligere adm. dir i DNB Luxembourg og nå sjef i DNB Private Banking – er sammen med Jarle Mortensen – tidligere styreleder i DNB Luxembourg – koblet direkte til korrespondanse med Mossack Fonseca, mens konsernledelsen i DNB fastholder at verken den eller styret visste noe om praksisen. Eva Joly mener Økokrim bør se på saken, mens Per Olaf Lundteigen (Sp) åpner for kontrollkomitéhøring og Martin Kolberg (Ap) gir eks-sosialdemokraten Rune Bjerke en skyllebøtte.

 

Sluset milliarder til oligark
Nordea er trolig i verre trøbbel. SVT, som har tilgang på Panama-dokumentene, avslører i dag at banken har lånt ut flere milliarder til byggingen av det enorme kontorbygget Metropolis i  Moskva. Der viser den reelle låntakeren seg å være den kazakhstanske oligarken Serzjan Zjumasjev – med nære bånd til den autoritære presidenten Nursultan Nazarbajev. Pengene har gått via en rekke hemmelige postkasseselskaper i skatteparadiser.

 

Utfordrernes store kveld
Ted Cruz karnøflet Trump i primærvalget i Wisconsin i natt. Det gjør at alt annet må klaffe for Trump om han skal klare å få rent delegatflertall før partilandsmøtet i sommer. (Hvis ikke blir det et landsmøte for historiebøkene) Sanders vant med hele tretten prosentpoeng på Hillary i delstaten, men han tok bare innpå elleve delegater, og regnestykkene går ikke opp for utfordreren i fortsettelsen.

 

Dempet KrF-motstand
Regjeringens forslag i innstrammingspakken om at mindreårige asylsøkere som ankommer alene kun skal gis midlertidig opphold, er sammen med andre av «barne-forslagene» uspiselig for KrF. Samtidig var partiets innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedalsvært forsiktig i kritikken av lovforslaget på Politisk kvarter i morges.Erna Solberg trosset i går høringsinstanser som FNs høykommisær for flyktninger og Amnesty, som mener forslaget er i strid med Norges internasjonale forpliktelser, men stortingsmeldingen erkjenner «en rekke relevante innvendinger».

 

Statsministeren får mens-oppdateringer
I Polen teppebomber nå kvinner statsministeren med eksplisitte detaljer om menstruasjonssyklusen deres, i protest mot forslaget om totalforbud mot abort som tidligere i uka utløste store demonstrasjoner i gatene. I tillegg til Twitter-moro med dypt alvorlig bakteppe, har aktivistene satt opp en egen Facebook-side med kontaktinfo til regjeringen. «De polske myndighetene vil kontrollere våre livmorer, eggstokker og graviditeter. Er det ikke ikke fint at de bryr seg så mye?», heter det der.
(Dette er en versjon av nyhetsbrevet vårt, som du kan få rett i mailinnboksen

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter