Vi er spent på hvor mange internasjonale skandaler Trump kan utløse med kveldens tale. Ellers:

 


Citius, altius, fortius
Amnesty slår alarm om ultravoldelig brasiliansk politi i forkant av OL i Rio om noen måneder. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen tok politifolk livet av 645 mennesker bare i fjor, hvorav 307 i Rio alene. Det er i hovedsak i gjengbekjempelse i favelaene politiet stadig oftere skyter først og spør etterpå. Det ligger an til interessante idrettsleker – i et land i kraftig resesjon, der presidenten er i ferd med å stilles for riksrett akkompagnert av gateopptøyer, parallelt med bekjempelsen av Zika-viruset og altså et politi som ikke tar menneskerettigheter så høytidelig.

 

Håp for Sør-Sudan
Etter åtte måneder med tautrekking og stadige utsettelser den siste uka, ankom opprørslederen Riek Machar i går omsider Sør-Sudan fra eksil, for å bli sverget inn som visepresident. Effektueringen av denne delen av fredsavtalen med president Salva Kiir er kritisk i forsøket på å stanse hoveddelen av borgerkrigen,mellom to etniske grupper som de to respektive lederne representerer. Det var Kiirs anklager mot Machar om kuppforsøk i 2013 som ble starten på den gruoppvekkende blodige krigen.

 

Kvekket som en and
Det «lukter som og ligner korrupsjon», skrev en norsk varsler i Vimpelcom i én av flere eposter om temaet i 2011 som flere Telenor-topper fikk innsyn i, ifølge DN. I bekymringsmeldingene skrev vedkommende også at han var «veldig ukomfortabel» med kontrakter som seinere viste seg å være knyttet til bestikkelser i Usbekistan, og sammenlignet til og med konsulentavtalen med en tidligere kjent korrupsjonssak. Konklusjonene fra Deloitte-granskningen av Telenor blir kjent i løpet av få dager.

 

Færre asylsøkere til Sverige
Det svenske Migrationsverket slapp i formiddag en oppdatert prognose der Sverige planlegger for 60 000 asylsøkere i løpet av 2016, med et verstefall-scenario på hundre tusen. Det er en kraftig nedskalering fra prognosen lagt fram i februar, der myndighetene tok høyde for opptil 140 000 asylsøkere. Forventede kostnader fra asylstrømmen tas ned med 6,5 milliarder kroner.

 

Morna, Cruz
Etter Donald Trumps storeslem i alle de fem primeærvalgene på østkysten i natt, er det en illusjon at det republikanske partiet kan rettferdiggjøre overfor egne velgere å plukke en annen presidentkandidat på landsmøtet (ifølge meg). I kveld skal forøvrig Trump holde en veldig hypet tale om utenrikspolitikk, der det blir spennende å se om noen av rådgiverne har klart å strigle ham eller om seiersrekka bare har gjort ham enda mer trumpsk.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter