Onsdag 18. mai på tre minutter: Allah-pauser i Oslo tingrett, sykehuskollaps i Venezuela og Trumps kvinnehistorier

(Arkivfoto: Gage Skidmore)

Verden har ikke stått stille i pinsehelga:

 

Barna dør i politisk tautrekking
Etter at president Nicolas Maduro tirsdag erklærte en 60 dager lang unntakstilstand i Venzuela begrunnet med den økonomiske krisen, svarte opposisjonsleder Henrique Capriles med å oppfordre hæren til å i stedet ta «konstitusjonens side», samtidig som han ba folket om å ignorere dekretet fordi det er grunnlovsstridig. Kollapsen i økonomien har blant annet rammet helsevesenet – der sykehus  mangler medisiner, hygieneartikler, røntgenmaskiner, oksygentanker og mat samtidig som de rammes av strømbrudd og underbemanning. Reportere fra New York Times beskrev søndag hvordan spedbarn dør unødvendig hver dag, pasienter blir liggende på sykehusgulvet i sitt eget blod, og leger som mangler såpe og hansker.

 

Oslopakke i motbakke
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gjentok etter «informasjonsmøtet» med Raymond Johansen og resten av forhandlingsutvalget i morges at det ikke er aktuelt å forhandle E18 ut av Oslopakke 3. «Så spørs det hva vi snakker om. Er det et prosjekt til 20 milliarder, eller et til 40? Det er to helt forskjellige ting», svarte Johansen til Aftenposten.

 

Israel angriper ytringsfriheten
Den israelske organisasjonen Breaking the silence blir nå angrepet rettslig av staten, som hevder menneskerettsaktivistene må utlevere soldatkildene bak anonymiserte vitnemål fra Gaza-krigen i 2014.Organisasjonens forsvarere betegner saken som helt sentral for Israel som sivilsamfunn, og frykter at kildejakten allerede har hatt nedkjølende effekt på framtidige varslere.

 

Bønnhørt i tinghuset
Blant andre Vebjørn Selbekk og Jenny Klinge (Sp) er provosert over at en terrortiltalt islamist fra Tsjetsjenia har fått innvilget bønnepauser hver dag i Oslo tingrett når saken hans skal opp. Selv ikke Mulla Krekar har bedt om avbrekk for å be under sine rettssaker, bekrefter Brynjar Meling overfor VG.

 

Bikiniplikt og vekt-kommentarer
I USA var den største Trump-snakkisen denne helga artikkelen«Crossing the Line: How Donald Trump Behaved With Women in Private», basert på intervjuer med flere titalls kvinner som har hatt befatning med Trump på ulike måter. Det er kanskje ikke så sjokkerende at de forteller om veldig klein sjekking, kommentarer om utseende og generell mannssjåvinisme og maktmisbruk. Det er 173 dager til presidentvalget.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hisen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

 

(Dette er en versjon av nyhetsbrevet som tidligere i dag ble sendt ut

til de som er på epostlista vår)