Onsdag 11. mai på tre minutter: Frp-politiker ber journalist «Reis, reis te hælvete» og den britiske dronningen var «very rude»

Hotellstreiken trappes ytterligere opp, og i natt kan det bli NRK-streik. (Ingen skjønte alvoret før det ble kjent at Skam kan bli rammet) Ellers:

 

Reis, reis te hælvete
Nestleder Johnny Olaussen i Finnmark Frp har et par ting han skulle ha sagt til Finnmarken-journalisten Alf Helge Jensen. «Du kan ryke så langt te helvete som det over hodet er mulig å reise, å etter det kan du fortsette», skriver Olaussen blant annet, i det spektakulære Facebook-innlegget. Politikeren kaller journalisten «en jævla uærlig idiot», «lygende løpegutt» og ber ham om å «Reis, reis, reis te hælvete!». Olaussen uttaler følgende til avisa i etterkant:  «Jeg kommer aldri til å uttale meg om personer på den måten som politiker. Jeg har gjort det i kraft av at jeg er en privatperson».

innlegg1

 

Bak parlament-slåsskampen
Den politiske utviklingen Tyrkia – og dermed Europa forøvrig – blir stadig mer dramatisk. Derfor har Filter Nyheter hyret tyrkianerd (og eks-Frp-er) Morten Myksvoll til å forklare alt sammen for deg, blant annet den viktige bakgrunnen for den mye omtalte slåsskampen i parlamentet. Må leses! «Nesten kvar einaste kommentator har slått fast at sparkinga av statsministeren styrkar Erdoğan. Det er ikkje gitt», skriver han. (Deilig med litt nynorsk, forøvrig)

 

Britannia Rule The World
I Storbritannia er såvel statsminister som dronning stilt i forlegenhet etter å snakket litt for åpenhjertig (og nydelig kolonibritisk) med kameraer og mikrofoner i umiddelbar nærhet på Buckingham Palace.Videoen der David Cameron omtaler Nigeria og Afghanistan som «fantastisk korrupte» land gikk i går viralt på sosiale medier, før et klipp av dronningen som kaller kinesiske diplomater «very rude» tok æresrunden.  Førstnevnte glipp fikk den nigerianske presidenten, som vant fjorårets valg på løfter om å bekjempe korrupsjon, til å erklære seg «sjokkert», mens den andrekan skade Storbritannias forhold til Kina.

 

Naiv, revidert, super
«Den naive sosialdemokratiske keynesianismen lever i beste velgående i Norge», skriver Dagbladets Aksel Braanen Sterri om revidert statsbudsjett. (Kjetil B. Alstadheim i DN oppsummerer budsjettet på halvannet minutt på video her). Regjeringen vil bruke 900 millioner kroner til målrettede tiltak mot arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet. Sammen med lavere skatte- og avgiftsinntekter og økte utgifter til integrering av innvandrere gjør det at uttaket fra oljefondet øker kraftig i forhold til statsbudsjettet fra i fjor høst. Innenfor handlingsregelen, men i en periode der fondets avkastning er lavere enn forventet.

 

Kan bli riksrett i kveld
Dette kan vise seg å være Dilma Rouseffs siste dag som Brasils president. Den politiske krisa får en ny omdreining når senatet i kveld avgjør om presidenten skal stilles for riksrett og dermed suspenderes i 180 dager mens granskningen pågår.  Hun er anklaget for å ha pyntet på landets regnskapsbøker i det som fremstår som en lammende og langvarig maktkamp i et land som med sviktende oljeinntekter, Zika-virus og et nært forestående OL i Rio har mer enn nok av andre utfordringer. Rouseff har kalt prosessen et kuppforsøk og vist til at hun knapt er den første statslederen i Brasil som maskerer budsjettunderskudd.

 

Ha en fortsatt fin ettermiddag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter