Om å gjøre mennesker til våpen. En rapport fra informasjonskrigs-frontlinjen

Filter Nyheter har møtt den prisbelønte finske journalisten Jessikka Aro. Boken «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden» er nå aktuell på norsk. Den beskriver hvordan nett-troll orkestrert av det russiske statsapparatet jobber for å destabilisere vestlige demokratier og diskreditere journalister, akademikere, politikere og andre som prøver å avsløre Putin-regimets aktiviteter.

Jessikka Aro ble selv angrepet av Kreml-vennlige nettroll og konspirasjonsteoretikere. På et tidspunkt ble det så ille at hun måtte flykte fra landet sitt.

«Putins troll» inneholder en rekke fortellinger fra frontlinjene i informasjonskrigen. Blant annet møter vi den amerikanske finansmannen Bill Browder, som kjemper for å avsløre korrupsjon og menneskerettsbrudd i Putins Russland og for rettferdighet for advokaten og varsleren Sergej Magnitskij, samt russlandsforskeren Martin Kragh som avslørte Kremls propagandaoffensiv i Sverige. 

Det mange av historiene i boken har felles, er at hovedpersonene selv har blitt angrepet og forsøkt diskreditert av Kreml-vennlige nett-troll og medier.

Boken er også en personlig historie. I 2014 skrev Jessikka Aro en artikkelserie for den finske allmennkringkasteren YLE, direkte inspirert av hvordan informasjonskrigen gjorde det vanskelig å få informasjon om hva som skjedde i Ukraina på samme tid.

Artiklene ble starten på et mangeårig mareritt. Aro ble utsatt for en flom av falske nyheter, rykter og konspirasjonsteorier og beskyldt for å jobbe for amerikansk etterretning. Samtidig ble kommentarfeltene til høyreorienterte konspirasjonsnettsteder fylt med drapstrusler og seksualisert hets mot henne. Et rusproblem hun hadde hatt som ung, ble brukt til å stemple henne som mentalt syk, narkoman og prostituert.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.