Om å gjøre mennesker til våpen. En rapport fra informasjonskrigs-frontlinjen

Filter Nyheter har møtt den prisbelønte finske journalisten Jessikka Aro. Boken «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden» er nå aktuell på norsk. Den beskriver hvordan nett-troll orkestrert av det russiske statsapparatet jobber for å destabilisere vestlige demokratier og diskreditere journalister, akademikere, politikere og andre som prøver å avsløre Putin-regimets aktiviteter.

Jessikka Aro ble selv angrepet av Kreml-vennlige nettroll og konspirasjonsteoretikere. På et tidspunkt ble det så ille at hun måtte flykte fra landet sitt.

«Putins troll» inneholder en rekke fortellinger fra frontlinjene i informasjonskrigen. Blant annet møter vi den amerikanske finansmannen Bill Browder, som kjemper for å avsløre korrupsjon og menneskerettsbrudd i Putins Russland og for rettferdighet for advokaten og varsleren Sergej Magnitskij, samt russlandsforskeren Martin Kragh som avslørte Kremls propagandaoffensiv i Sverige. 

Det mange av historiene i boken har felles, er at hovedpersonene selv har blitt angrepet og forsøkt diskreditert av Kreml-vennlige nett-troll og medier.

Boken er også en personlig historie. I 2014 skrev Jessikka Aro en artikkelserie for den finske allmennkringkasteren YLE, direkte inspirert av hvordan informasjonskrigen gjorde det vanskelig å få informasjon om hva som skjedde i Ukraina på samme tid.

Artiklene ble starten på et mangeårig mareritt. Aro ble utsatt for en flom av falske nyheter, rykter og konspirasjonsteorier og beskyldt for å jobbe for amerikansk etterretning. Samtidig ble kommentarfeltene til høyreorienterte konspirasjonsnettsteder fylt med drapstrusler og seksualiser...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.