Oljeselskapene kommer ikke til å redde oss fra klimakrisa

VERDENS OLJESELSKAPER HAR i de siste ukene lagt fram rekordresultater, og får skarp kritikk av miljøbevegelsen. Gjør de seg en bjørnetjeneste ved å legge skylden for klimakrisen på fossilindustrien? Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

 • Australske forskere er bekymret for om havskilpadder vil kunne tilpasse seg klimaendringer. Det skriver The Guardian. Skilpaddenes egg legges i groper på strender der de ruges ut ved hjelp av varmen fra sola. Skilpaddene kan trolig tilpasse seg varmere strender ved å legge eggene tidligere på året, men den nye studien indikerer at en slik tilpasning vil være utilstrekkelig ved en oppvarming på 1,5C.
 • Vestas har presentert en ny løsning for å resirkulere gamle vindmølleblader. «Framover kan nå gamle epoxybaserte vindmølleblader anses som en kilde til nye råmaterialer», skriver de i en pressmelding. Plastavfall fra dekommisjonerte turbiner er en utbredt innvending mot vindraftindustrien.
 • Mange er bekymret for en gryende handelskrig mellom USA og Europa, der de to prøver å overby hverandre i grønne subsidier. Ikke spaltist hos Reuters, Hugo Dixon. «Et race om grønne subsidier kan være akkurat hva verden trenger», skriver han.
 • Equinor leverte onsdag tidenes største norske årsresultat. Skyhøye gasspriser og høye oljepriser gjorde at årsresultatet for 2022 endte på 766 milliarder kroner. Nå varsler

  Bli abonnent for å lese videre

  Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

  Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

  Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.