Nytt Ebola-utbrudd: Slik kan viruset spre seg til andre land

Markedet i Mbandaka ved Kongofloden Bildet er fra 2011.

Husker du Ebola-panikken i 2014? Nå har skrekk-viruset brutt ut igjen, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) vurderte fredag å erklære det for en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse. Her er det viktigste du må vite om viruset, epidemien og tiltakene:

Hva er Ebola, og hvorfor er det så farlig?

[caption id="attachment_3388" align="aligncenter" width="1100"] Ebola-virus på overflaten til en celle. Fra en blodprøve tatt på Mali.[/caption]   Ebola er et virus som finnes fem ulike varianter. Dødeligheten er høy: 11 000 av de 28 616 smittede i ebolautbruddet i Guinea, Liberia og Sierra Leone i 2014 og 2015 døde av sykdommen. WHO oppgir dødelighet til generelt 50 prosent. Dødeligheten ved utbrudd i ulike land har variert fra 25 prosent til 80-90 prosent. Sykdommen bruker 2 til 21 dager på å utvikle seg, og smitter videre så snart symptomer begynner å vise seg. De første symptomene er feber, etter hvert oppkast og diaré. Senere kommer blødninger i ulike steder i kroppen. Viruset blomstrer opp i alle kroppens organer og skaper multiorgansvikt. Leveren får spesielt stor skade (Kilde: SNL).

Hvor stort er utbruddet?

Smitten startet denne gang i Bikoro nord i Den Demokratiske Republikken Kongo (DRC). Bikoro et relativt tynt befolket område med rundt 160 000 innbyggere. Av de 42 antatte tilfellene av ebola i DR Kongo fredag morgen, er tre bekreftet smittet av sykdommen. 23 mennesker antas å ha dødd av sykdommen til nå. Helsemyndighetene meldte torsdag at over 4...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.