Eks nynazist-kjenning pågrepet for Maridal-drapet, + gladsak om vitenskap og abort

Her er et konsentrat av ukas begivenheter. Vil du ha det rett i innboksen? Enkel påmelding her

GOD FISK FRA TRUMP: Vi kommer ikke utenom Donald Trump denne uka heller. Den amerikanske presidenten satte landet sitt på hodet på tvers av politisk tilhørighet med sine uttalelser på pressekonferansen etter møtet med Russlands president Vladimir Putin. Da han på spørsmål fra amerikanske journalister om han tror mest på egen etterretning eller Putin i spørsmålet om russisk innblanding i presidentvalget i 2016, svarte han at han har tiltro til begge parter. Han sa han ikke kunne se hvorfor det skulle være Russland som blandet seg.

Hjemme ble det oppfattet som at han tok Putins side mot USA. Selv ihuga Trump-tilhengere som Newt Gingrich gikk ut og forlangte at presidenten straks klargjorde sine meninger.

Presidentens brannslukkingsarbeid var å si at han «aksepterte» egen etterretnings konklusjoner om at russerne blandet seg inn i valget. Han hadde sagt feil, han mente å si at han ikke kunne se hvorfor det ikke skulle være Putin…

Problemet er bare at han sa så mye annet også, blant annet teorier om etterforskningsarbeidet på e-postlekkasjen fra demokratene som er blitt grundig gjennomgått av republikanske partifeller uten funn, at flere, spesielt demokrater, ikke finner forklaringen troverdig. Oppslutningen blant republikanere har imidlertid ikke fått seg en knekk, og senatorer som trenger velgernes gunst i delstatsvalget til høsten aksepterer Trumps forklaring. Kritikken fra egne rekker kommer fra folk som ikke stiller til gjenvalg.

 

HÅNDTRYKK I SKYGGEN AV TRUMP…… Er inngått mellom Japan og EU. Denne frihandelsavtalen har vært på bordet lenge, og i skyggen av Trumps oppvisninger på Nato-møtet og i Putin-møtet i Helsinki, underskrev partene avtalen. Japan mistet sine illusjoner da Trump nektet å gi dem selv midlertidig unntak fra stål-tollen. EU og Japan-avtalen omfatter en tredjedel av verdensøkonomien! I tillegg har partene blitt enige om en avtale om hvordan data utveksles mellom landene.

Apropos stål-tollen: Norge slipper EUs toll

DET BRENNER FORTSATT: Sist uke meldte vi om skogbrann i Sør-Norge. Nå er det i Sverige det virkelig er alvorlige branner. Mellom 300 og 500 personer er evakuert fra sine hjem i skrivende stund. Det er snakk om et førtitalls branner, og mannskapet kjemper for å hindre at de når byer og tettbygde strøk. Flere europeiske land hjelper til med helikoptre og brannmannskaper. De største brannene er i Gävleborg, Jämtland og Dalarna, ifølge SVT.

HADELAND-DØMT SIKTET I MARIDALSDRAPET: Politiet har arrestert en mann de mistenker for å stå bak drapet og likskjendingen i Maridalen i Oslo. Ifølge Aftenposten er det den tidligere nynazisten som ble dømt for to drap på åttitallet, da ved navn Johnny Olsen. Han ble dømt til 18 års fengsel. sammen med flere andre, for de såkalte Hadelandsdrapene i 1982, men ble løslatt i 1993. Han har siden fått flere straffedommer på seg. Tidligere Olsen er varetektsfengslet i fire uker, en uke i isolasjon. Begrunnelsen er straffehistorikken. Han skal ha bodd i telt i området, ifølge politiet.

HÅP FOR VITENSKAPEN:
Denne saken er egentlig litt gammel, men med ønsket om å avslutte med noe oppløftende får den plass i nyhetsbrevet. En video av en biologs vitnemål i det argentinske parlamentet, som skulle ta stilling til om abort skal avkriminaliseres, gikk viralt i Argentina i juni. Forskeren Alberto Kornblihtt tok for seg hvordan biologien ser på forskjellen mellom når et liv strengt tatt bare er celler som kan betraktes som et organ i kvinnens kropp, og når det kan betraktes som et eget menneske. Forskeren fikk til sin forbauselse applaus etter forklaringen, fra representanter for alle sider av saken. Videoen spredte seg til Spania og Brasil, hvor den ble oversatt til portugisisk. I vitenskapsmagasinet Nature skriver han denne uken om sin opplevelse, og håp om at vitenskapen fortsatt har overbevisende kraft i politikk og befolkning. Det er lesverdig.

FRED? Etiopia og Eritrea, av noen kalt

«Afrikas Nord-Korea» på grunn av sin despotiske diktator, har signert en historisk fredsavtale. Spørsmålene mange stiller seg er «vil det vare?» (den etiopiske reformpresidenten har allerede overlevd ett bombeattentat), og «hvordan vil det påvirke regimet i Eritrea?». Vi kommer snart med en sak der vi søker svar på det siste, i intervjuer med eritreere i eksil i Norge.

Ny oppdatering kommer om en uke. Vil du ha det rett i innboksen? Meld deg på her!