Nyhetssveip torsdag 18. februar: «Er det virkelig sant?»

IKKE BRA: Dette er januar 2016 som avvik fra temperaturgjennomsnittet for januar årene 1951-1980. (Grafikk: NASA)

Dette er de viktigste sakene vi i Filter Nyheter er opptatt av torsdag 18. februar 2016. (Klikk her for å abonnere, så får du nyhetsbrevet rett i innboksen hver dag.)

Kickstart
På verdensbasis startet dette året 1,13 grader varmere enn temperaturgjennomsnittet for januar årene 1951-1980. Det er den varmeste januarmåneden som noensinne er målt og det største registrerte månedsavviket. Lengst inn i Arktis, nord for 75. breddegrad, har NASA beregnet temperaturen til å ligge hele sju grader over gjennomsnittet. 2016 har dermed fått en knallstart for dem som er opptatt av å slå 2015 og 2014, som har de foregående rekordene for årsgjennomsnitt.

 

Storbritannias EU-framtid i det blå
Etter seks måneder med forhandlinger ser David Cameron ut til å ha mislyktes med å få gjennomslag for sine viktigste krav blant EU-lederne før toppmøtet i Brüssel i kveld, om Storbritannias framtid i unionen. Det framgår av et utkast til reformavtale som ble lekket til flere britiske aviser i formiddag. (Her er hele utkastet) Ifølge The Guardian har uenighetene bare blitt større på enkelte områder. Cameron er politisk avhengig av en avtale for å kunne presentere et «reformert EU» han kan anbefale velgerne i den kommende britiske folkeavstemningen.

 

Skatteforlik i stampe
Det kom ingen reell skisse til skatteforlik fra Høyre i går, men fem setninger som ikke klarte å fylle et A4-ark. «Er det virkelig sant?», utbrøt NHH-professor Guttorm Schjelderup, som var medlem i Scheel-utvalget, til Dagens Næringsliv etter at notatet lekket. Det havnet raskt i søppelbøtta i finanskomiteen, som nå i stedet skal følge en framdrifstplan foreslått av Ap om hvilke skattereform-elementer komiteen må diskutere seg igjennom. NHO mener det haster.

 

Mot full forsoning med Castro light
Barack Obama blir den første amerikanske presidenten på 88 år som besøker Cuba. Det blir formelt kunngjort seinere i dag, i forbindelse med oppstarten av samtaler på lavere nivå i Washington mellom cubanerne og amerikanerne om utvidede handels- og forretningsmuligheter. Det historiske presidentbesøket vil skje allerede i løpet av noen uker.

 

Pikant i Norges Bank
På selve dagen for Sentralbanksjefens årstale (kl. 18), skriver Kapital (ikke på nett) om pågående maktkamp i Norges Bank der Øystein Olsen selv får merkelapper som «konfliktsky» mens sjefen for oljefondet, Yngve Slyngstad, kalles «maktglad og villig til å sette hardt mot hardt». Artikkelen er i stor grad basert på anonyme kilder som hevder at Olsen forsøker å stramme inn den svært frie rollen Slyngstad har i kapitalforvaltnignen.

 

Dette var forresten Høyres skisse til skatteforlik i sin helhet:

«Stortinget ber regjeringen statsbudsjettet for 2017 legge frem forslag til en modell som gradvis faser ut formueskatten på arbeidende kapital med en hensiktsmessig avgrensning. I arbeidet med en slik modell vurderes også verdsettelsesrabatter på arbeidende kapital og fradraget for gjeld kan dermed reduseres over tid ved å øke verdsettelsesrabattan. Den samlede beskatningen på norsk privat eierskap skal ikke økes. Vanlige primærboliger og fritidsboliger skal skjermes for økt formuesskatt.»

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter