Nyhetssveip tirsdag 23. februar: Frp støtter Odins soldater og Trump vil denge demonstranter

Det ligger an til flere friske politiske debatter i dag.

Her er noe av det viktigste tirsdag 23. februar:

 

Frp støtter «Odins Soldater»

Jan Arild Ellingsen (Frp) i justiskomiteen gir ros til innvandringsmotstanderne som for tida «patruljerer» flere norske byer i svarte uniformer nattestid etter inspirasjon fra en finsk nynazist. Frp regner «Odins soldater» som «et positivt bidrag».
«Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater, men det er altså sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss og der politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben. Der synes i hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet, redusere kriminaliteten, bør få honnør nettopp for det», sa Ellingsen på Politisk kvarter i morges.
Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen, peker på bevegelsens nynazistkobling og likestiller Frps holdning til Odins Soldater med å mene at det ville vært greit om islamister uniformerte seg og opptrådte i borgervernlignende grupper i Norge.

 

Kaos på Hellas-grensa

Rundt ti tusen mennesker er strandet i Hellas, hovedsaklig nord i landet, etter at Makedonia valgte å stenge grensa midlertidig (fordi Serbia har gjort det samme) og slik har brutt opp «balkanruten» for flyktninger og migranter. Den greske innvandringsministeren tordner mot nabolandene og EU – og retter særlig pekefingeren mot Tsjekkia, Polen, Ungarn og Slovakia som «ikke har tatt imot en eneste flyktning eller så mye som sendt en flyktning et teppe».

 

Kystbyene drukner

Det renner på med dystre klimanyheter i starten av 2016. Havnivåene stiger nå trolig med den høyeste hastigheten på – hold deg fast – 28 århundrer.Årsaken er i all hovedsak oppvarming som er knyttet til utslipp fra vår forbrenning av fossilt drivstoff. Mens tidevannsoversvømmelser allerede er merkbare i flere store byer blant annet i USA, vil situasjonen allerede om noen tiår bli at hele kystbyer må etterlattes til vannmassene.

 

– Sandberg feig og intellektuelt svak

Apropos kysten. Forfatteren og samfunnsdebattanten Morten Strøksnes kaller fiskeriminister Per Sandberg (Frp) «en sentimental feiging med et svakt intellekt» som har «havnet rett i lomma til fiskeriinvestorene, lobbyistene og liberalistene i Fiskeridepartementene». Avisa Nordlys skriver samtidig på lederplass at Sandberg er en vandrende katastrofe for Nord-Norgeog at han vil gjøre ubotelig skade på næringsliv og bosetting. Det skjer etter at Sandberg i Aftenposten i forrige uke uttalte at han kjemper mot «mørke motkrefter» i blant annet akademia, med henvisning til  kritiske uttalelser til Sjømatindustrimeldingen.

 

America.

Den muligens rasistiske demagogen Donald Trump er full av pepp foran kveldens stemmegivning for republikanerne i Nevada, som han trolig vinner.«Den fyren er sjuk, det er noe galt med den mannen», sa han om rivalen Ted Cruz i går, før han romantiserte det å banke opp demonstranter som roper slagord under talene hans. «I’d like to punch him in the face, I tell you that», sa Trump om en av dem i går. Det er bare 258 dager til presidentvalget.

 

Håp for lokalavisene

Du burde bry deg om hvem som eier konsernet Amedia, fordi det sannsynligvis er de som bestemmer hva som skjer med lokalavisa di (og 77 andre norske aviser og publikasjoner). I går ble det kjent at kjøperen er Sparebankstiftelsen DNB som oppretter en ny stiftelse for medieeierskapet. Utsikten til et mer ideellt eierskap ble i stor grad godt mottatt i redaksjonene og presseorganisasjonene.

 

PS: Vil du ha denne nyhetsoppdateringen i innboksen din hver dag?

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter