Nyhetssveip tirsdag 15. mars: Det du ikke fikk med deg i skyggen av Breivik-rettsaken

Tre minutter, så er du oppdatert på blant annet KrFs nye kontantstøtte-utspill, opptakten til nattas Trump-parade og lyspunktet i Syria.

(Dette er en versjon av eposten mange hundre lesere får direkte i innboksen hver formiddag. Meld deg på her!)

 

Det er litt seigt å skrive nyhetsbrev med Skien-rettssaken på øret (ABB preger forsidene på internasjonale nettaviser etter å ha startet dagen med nazihilsen), men vi prøver:

 

Putins uventede retrett
Russland etterlater Assad i langt større grad til seg selv etter gårsdagens plutselige kunngjøring om at russiske styrker trekkes ut fordi «hovedmålsetningene“ i Syria er oppnådd. Det skjedde samtidig som de indirekte fredsforhandlingene i Geneve, mellom det syriske regimet og opposisjonen, startet opp igjen. De fleste vestlige myndigheter og analytikere har forsiktig tro på at Putin nå har lagt alvorlig press på Assad for en politisk løsning. Russerne har gjennomført flere hundre luftangrep de siste månedene, mange av dem bombinger som har rammet sivile og støttet Assad i hans borgerkrig i stedet for uttalte mål om å bidra i kampen mot IS.

 

Tviholder på kontantstøtte 2.0
KrFs programkomité, med Dagrun Eriksen i spissen, foreslår kontantstøtte på speed – at mottakere for eksempel kan bruke støtten over seks måneder og få 12 000 kroner i stedet for 6000 i månedsutbetaling. Eriksen mener grepet gir mer likestilling fordi flere fedre da vil bruke kontantstøtten. Hun hadde i morges ikke noe godt svar på hvordan KrF skulle få gjennomslag for dette i en periode der blant andre Venstre og kvinne-/familie-utvalgene i både Høyre og Ap vil skrote hele kontantstøtten i dagens form. KrFs programkomité vil også gjøre barnetrygden til skattbar inntekt i kombinasjon med å heve den, som en omfordeling til lavinntektsfamilier.

 

Sprøyt om rike onkler
Trond Giske knytter,  med dårlig skjult skadefryd, de siste avsløringene i Westerdals-saken til Torbjørn Røe Isaksen personlig (selv om skolepenge-delen av komplekset foregikk under rødgrønt styre). I Politisk kvarter i morges beskyldte Giske kunnskapsministeren for «utrolig dårlig politisk håndverk» og antydet at han er kalt inn til kontrollkomiteens høring fordi Westerdals’ eiere«er blant Høyres gavmilde onkler og blant annet har bånd til Røe Isaksen». Sistnevnte kaller koblingen «tull og sprøyt».

 

Enden er nærmere
De sjokkerende rekordene i den globale oppvarmingen vi ikke er særlig flinke til å bremse, fortsetter. Forrige måned ble den desidert varmeste februar som er målt på kloden. Globalt ble det registrerte temperaturgjennomsnittet 1,35 grader høyere enn februarsnittet for årene 1951-1980, ifølge NASA. Det er det største avviket fra tredveårsperioden siden – jepp – januar.

 

Trump ustoppelig om noen timer
I natt norsk tid får vi resultatene fra de svært viktige primærvalgene i blant andre folkerike Florida og Ohio – der vinneren får med seg samtlige delegater (i motsetning til tidligere delstater med proporsjonal fordeling). Det er ventet at Trump vinner Marco Rubios hjemstat Florida (99 delegater) med god margin, noe som vil bety at Rubios presidentdrøm er knust for denne gang. John Kasich, guvernør i Ohio, kan slå Trump der, mens Trump leder over Ted Cruz i både i Illinois og Nord-Carolina. Samlet vil et slikt resultat trolig være spikeren i kista for det republikanske partiets håp om en tilregnelig kandidat.

God lunsj!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter