Nyhetssveip onsdag 2. mars: Norske biler får drivstoff fra palmeolje og demagogen Trump surfer videre

Oppdater deg etter supertirsdagen – og andre viktige saker.

For oss tv-seere var det kanskje ikke seierstalene fra presidentkandidatene som var det mest minneverdige i USA i natt, men denne intense ordvekslingen om Ku Klux Klan og Trump i CNNs kommentatorpanel midt i stemmeopptellingen:

 


Palmeolje-avfall på tanken
Etter et forsøksvis klimavennlig stortingsvedtak om å å blande inn mer biodrivstoff i bensin og diesel, er situasjonen i realiteten at norske bilister kjører rundt på PFDA, et biprodukt fra palmeoljeproduksjon som bidrar til avskoging av regnskogen. NRK får bekreftet PFDA-bruken fra flere av bensinstasjonskjedene. Bakgrunnen er at det ikke er nok biodrivstoff på det internasjonale markedet. Regnskogfondet og Transportøkonomisk institutt mener praksisen kan være verre for miljøet enn om omsetningspåbudet ikke hadde vært der.

 

Trump-tirsdag
Supertirsdagen var Trumps store kveld, uansett hva forsøksvis kontrære kommentatorer prøver å fortelle deg. Med seier i sju nye delstater og et byks i delegatregnestykket er han på god vei mot et nivå der det vil bli umulig for partiapparatet å lage trøbbel for ham på landsmøtet. Det vil være minst tre kandidater i racet en god stund til. Rubio vant én delstat, Minnesota, og vil få problemer med å overbevise folk om at han er så mye mer «valgbar» enn Cruz, som tross alt plukket to seire i tillegg til hjemstaten Texas. Dessuten havnet Rubio under sperregrensa på 20 prosent i Texas, og må se delegatene der fordeles 57-20 Cruz/Trump. Dermed vil Rubio og Cruz de neste ukene fortsette å beskylde hverandre for å ødelegge muligheten til å hamle opp med Trump ved å la være å kaste inn håndkleet.Hillary Clinton kan etter supertirsdagen senke skuldrene noe og forberede hovedvalgkampen, siden Sanders bare har teoretiske muligheter. Tallknuserne i FiveThirtyEight har en fiffig måte å følge den projiserte progresjonen til hver enkelt kandidat på. (ikke oppdatert med nattas tall).  Vi overlater til heimstadavisa New York Daily News å kommentere Trumps frammarsj (dagens forside nede til høyre):

Trump Daily News

 

 

Advarsel om Flyktninghjelpen
Vi i Filter Nyheter publiserte i går kveld utdrag fra et internt UD-notat der det av Børge Brendes håndskrevne anførsler framgår at han i desember i fjoradvarte mot for nært samarbeid mellom UD og Flyktninghjelpen (NRC) etter at «NRC utviklet seg til å bli en sterk kritiker av den vedtatte restriktive men rettferdige asylpolitikken i Norge». Vi kommer trolig med mer om notatet (som er en måned eldre enn det VG publiserte i går), i løpet av dagen på filternyheter.no. Dagbladet, på lederplass i dag, beskylder forøvrig VG for kampanjejournalistikk i flyktningkrise-saken, basert på forskerHenrik Thunes nedsabling i går av VGs tolkning av UD-notatet.

INFORMERTE STORTINGET: Børge Brende var i dag i Stortinget for en planlagt utenrikspolitisk redegjørelse, men også svare pressen om lekkasjer fra UDs migrasjonskrise-arbeid. (Foto: Harald S. Klungtveit)
INFORMERTE STORTINGET: Børge Brende var Stortinget for en planlagt utenrikspolitisk redegjørelse, men måtte også svare pressen om lekkasjer fra UDs migrasjonskrise-arbeid. (Foto: Harald S. Klungtveit)

 

 

Men krise er det
FNs høykommisær for flyktninger slår fast at Europa er på randen av en selvpåført humanitær krise fordi enkeltlandene ikke evner å samarbeide om løsninger på migrasjons- og asylstrømmen.  På grensa mellom Hellas og Makedonia må nå greske myndigheter bygge store teltleire, etter at så mange som 1500 av rundt 8500 migranter og flyktninger i grenseområdet sov under open himmel natt til i går. «Hellas trenger en sikkerhetsventli. Det er tid for at Europa våkner opp. Enten må vi ha en massiv, ordnet omplassering fra Hellas eller en reprise på hva vi så i fjor og mer kaos og forvirring», sa Vincent Cochetel i UNHCR i går.

 

 

– Behring Breivik har Playstation
I forkant av rettssaken i Skien fengsel om Anders Behring Breiviks soningsvilkår, avviser Regjeringsadvokaten argumentene i søksmålet. Staten viser blant annet til at den dømte har tre ulike rom som han disponerer, daglig tilbud om lufting i en romslig luftegård, får lage mat og vaske tøy selv, besøk, omfattende korrespondanse og telefonkontakt. Han har dessuten tilgang til datamaskin og annet skriveverktøy, samt TV og Playstation, poengterer prosessfullmektig Marius Emberland ifølge NTB.

 

(Om du ennå ikke har meldt deg på dette nyhetsbrevet for å få det om formiddagen – det er veldig enkelt og gratis).

 

God onsdag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter