Nyhetssveip onsdag 16. mars: Færre asylsøkere enn forventet og Jesus vs. kjemi 0 – 1

(Foto: US Navy / Wikimedia)

(Dette er en versjon av eposten mange hundre lesere får direkte i innboksen hver formiddag. Meld deg på her!)

 

Færre asylsøkere
UDI-direktør Frode Forfang opplyser at det vil komme langt færre asylsøkere til Norge i år enn worst case-scenarioet på 60 000 som norske myndigheter så langt har operert med. Samtidig mener Forfang at en avtale mellom EU og Tyrkia vil gi færre flyktninger til Europa, men flere til Norge og store svingninger over tid hvis skandinaviske grensekontroller tas ned, skriver DN.

 

Hundrevis prøvde elvekryssing
Tilstandene på grensa mellom Hellas og Makedonia er uoversiktlig. I går ble flyktninger og migranter som hadde forsert ei iskald elv i et forsøk på å omgå den stengte grensa, returnert til gresk side med makt. Flyktninger som opplyser å være fra IS-bastionen Raqqa hevder de ble utsatt for vold av de makedonske grensestyrkene. Redd Barna opplyser at desorienterte, frysende mindreårige blir sendt tilbake i biler til usikker leirtilværelse. Det delvis organiserte forsøket på å ta seg over grensa kan ifølge The Guardian delvis ha blitt utløst av løpesedler på arabisk spredd av ukjente aktivister. Flyktningleiren ved grensa huser nå nærmere 14 000 mennesker.
Abort-innstramming
KrFs programkomité vil at kvinner skal gjennom en  «obligatorisk refleksjonstid» på opptil to døgn før abort kan gjennomføres. Det er en del av partiets nullvisjon i abortsaken.

 

Hillary mot Trump
Den eneste reelle motstanden mot Donald Trump i republikanernes nominasjonskamp vil nå være et frontalangrep på grasrota i et et såkalt bestridt landsmøte (om Trump ikke når et eksakt flertall på veien dit). Trump vant i natt vinneren-tar-alt-delstaten Florida (99 delegater) med nær tjue prosentpoeng på tross av at rival Marco Rubio kommer derfra.Rubio er som ventet ferdig, og kunngjorde det  samtidig som de første resultatene bekreftet nederlaget. Trump ligger i skrivende stund an til å også knuse Cruz i Illinois, vinne Nord-Carolina, kanskje Missouri, og han konkurrerte om få prosentpoeng med Ohio-guvernør Kasich om… Ohio. Hadde det gått Trumps vei, ville dette vært offisielt over, men ingenting kan uansett tåkelegge at The Donald nå i praksis er republikanernes presidentkandidat. Det er bare 236 dager til valget.

 

Pris til Høyesterett
Høyesterett i Norge er tildelt Columbia University’s ytringsfrihetspris i kategorien «betydningsfull juridisk avgjørelse» for dommen i den såkalte Rolfsen-saken, der PSTs forsøk på å beslaglegge dokumentar-redaksjonens upubliserte videomateriale, ble skutt ned av domstolen.

 

Kjemi vs. Jesus
Sogneprest Espen Andreas Hasle beklager at enkelte kirkegjengere på Manglerud i Oslo 10. februar fikk etset et kors i pannebrasken etter den – tydeligvis tradisjonsrike – markeringen av «askeonsdag». Presten hadde blandet aske og vann som han tegnet menigheten med i panna, men hadde glemt at vann og aske kan bli… lut. Alle berørte har tatt det med godt humør, ifølge presten.

 

Ha en fin dag!
Med  vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter