Nyhetssveip onsdag 10. mars: 22 000 IS-krigere kan være avslørt – flere fra Nord-Europa

(Faksimile: SKY NEWS)

Oppdater deg også på den norske imamen som støtter blasfemidrap. Pluss en pinlig rettelse.Dette er noe av det viktigste å få med seg i dag:

IS-skup uten sidestykke

Detaljer om 22 000 IS-krigere fra Europa, Midt-Østen, Nord-Amerika og andre regioner kan være avslørt gjennom en lekkasje fra en avhopper. Sky News publiserer i dag materiale fra et gigantisk «medlemsregister» av selvutfylte skjemaer der jihadistene har ført opp både hvem som rekrutterte dem, hvilken reiserute de har brukt til Syria/Irak, alias, familiemedlemmer og kontaktinformasjon. Dokumentene havnet hos tv-stasjonen via en minnepinne fra en desillusjonert IS-mann kalt «Abu Hamed» som hevder han stjal fra sjefen for IS’ interne sikkerhetspoliti. Om opplysningene er reelle, vil de utgjøre et spektakulært etterretningskupp i hendene på vestlige myndigheter.

 

 

Norsk imam støtter blasfemi-attentat

Imamen i Norges mest kjente moské, Central Jamaat på Grønland i Oslo,forkynner ennå dødsstraff for blasfemi («i islamske land»). Det gjør Nehmat Ali Shah selv klart etter at han søndag var sentral i en demonstrasjon foran den pakistanske ambassaden, der rundt hundre norske muslimer uttrykte støtte til drapsmannen Mumtaz Qadri.  Han ble henrettet i Pakistan 29. februar etter at han for fem år siden skjøt og drepte den tidligere Punjab-guvernøren Salman Taseer, som Qadri var livvakt for. Motivet var at Taseer hadde tatt til orde for å reformere den pakistanske blasfemilovgivningen. Flere enn hundre tusen pakistanere hyllet attentatmannen i begravelsen hans i forrige uke.

 

 

Planlagt angrep på journalister

Alt tyder på at angrepet på Ny Tid-journalist Øystein Windstad og resten av følget med reportere og menneskerettighetsaktivister i Ingusjetia i går, var målrettet. Windstad, som ble kraftig forslått med trestokker og knyttnever,forteller at de maskerte angriperne blant annet ropte «journalist, journalist» på russisk før volden startet og gruppens buss ble satt i brann. Ofrene går ut fra at det var det russiskstøttede tsjetsjenske regimet som sto bak overfallet. Ny Tid skrev i desember om at asylsøkere ble torturert og drept i Tsetsjenia etter å ha blitt sendt ut  av Norge.

 

 

MDG langt under sperregrensen

Miljøpartiet de grønne ser ut til å gå betydelig tilbake på en fersk måling utført av Norstat for NRK, og har der bare 2,9 prosents oppslutning. Rasmus Hansson antar fokuset på flyktningkrisen og statsbudsjett gjør det vanskelig for MDG å markere seg i vinter. Andre endringer fra februarmålingen er langt innenfor feilmarginene, og for eksempel Frp ligger stabilt på rundt 18 prosent.

 

Kommentar overflødig

Innenfor samme døgn som nok et massedrap med skytevåpen i USA, ble den ivrige våpentilhengeren Jamie Gilt skutt av sin fire år gamle sønn gjennom førersetet mens Gilt kjørte bil. En av hennes siste tweets før ulykken var: «Fireåringen ivrig etter å skytte med .22-kaliber på bane».

Vesentlig korrigering: I epost-versjonen av dette nyhetsbrevet tok jeg dessverre livet av Jamie Gilt, basert på en slurvete, feilaktig antagelse. Kvinnen er hardt skadd, men i live, i hvert fall i skrivende stund.

God lunsj!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter