Nyhetssveip mandag 7. mars: Nynazister valgvinnere i EU-land og ny kontantstøtte-debatt

Det ble en dårlig start på uka for dem som måtte være skeptisk til europeiske nazister og knebling av medier.
(Dette er en versjon av det daglige nyhetsbrevet vårt, som du kan få rett i innboksen før lunsj)

Nynazister fikk åtte prosent

Folket i EU-, NATO-, og Schengen-medlem Slovakia har stemt inn nynazister i nasjonalforsamlingen. Det åpent rasistiske partiet «Vårt Slovakia» endte i lørdagens valg  med 14 representanter. Partiet er ledet av Marian Kotleba, som beskriver romfolk som «parasitter» og den Hitler-opprettede marionettstaten i Slovakia under krigen som «himmelen». Han og andre partiledere kledde seg inntil nylig i uniformer og symbolbruk fra Hlinkagarden, som var ivrige deltakere i jødeutryddelsen. Også det fremmedfiendtlige nasjonalistpartiet SNS er tilbake i nasjonalforsamlingen, med 15 representanter. Statsminister Robert Fico beholder makta, men partiet hans (Smer) har mistet majoriteten og kan komme til å måtte bygge koalisjon med SNS. Ficos antatte strategi med å stagge ekstremhøyre ved selv å love at ikke «en eneste muslimsk migrant» skal slippe inn i landet, ser ut til å ha mislyktes. Slovakia overtar presidentskapet i EU i juli.

 

Høyre-utvalg mot kontantstøtte

Høyres likestillingsutvalg vil vrake kontantstøtten – blant annet for å få flere kvinner i arbeid i en tid der velferdssystemet er under press. Stortingsrepresentant Tina Bru, som leder utvalget og Høyres kvinneforum, kobler også forslagene til flyktningsituasjonen. Prøveballongen før kvinnedagenblir selvsagt dårlig mottatt av Krf, som heller ikke vil være med på forslaget om å legge ned barnetrygden i dagens form og balansere bortfallet med gratis barnehage og SFO for lavinntektsfamilier. (Hør debatt i Politisk kvarter fra i morges).

 

Knebler pressen i Tyrkia

Fredag ble en ekstra svart dag for presse- og ytringsfriheten i Tyrkia, da myndighetene stormet landets største avis, Zaman, for å ta den under statlig kontroll – og dermed kneble kritisk dekning av president Erdogans regime. Politiet brukte vannkanoner og tåregass mot flere hundre støttespillere som hadde samlet seg ved redaksjonslokalene i Istanbul:

«Grunnloven er opphevet» var forsidetittelen i lørdagsutgaven avisa rakk å trykke før aksjonen – den siste som fritt medium. EU satt i praksis stille og så på fordi de europeiske landene er avhengige av allianse med Tyrkia i flyktningkrisen:

 

Stenger Balkan-ruta

EU-lederne vil i dag kunngjøre at den såkalte Balkan-ruten (Makedonia – Serbia – Kroatia – Slovenia) – brukt av hundretusenvis av flyktninger og migranter til Europa – nå er å anse som stengt. Dette er et av flere steg i en strategi som skal forsøke å gjenopprette reell kontroll i Schengen-områdets yttergrenser i løpet av året, i kombinasjon med reformering av Dublin-avtalen som i dag pålegger flyktninger  å søke asyl i EU-landet de først ankom. Tyrkia krever blant annet at Syria-flyktninger skal kunne ta seg lovlig til europeiske land med fly.

 

Valgkamphelg

Ted Cruz hadde lørdag en relativt god dag på republikanernes valgmøter og krever at Marco Rubio trekker seg fra valgkampen. Hillary Clinton barket sammen med Bernie Sanders i en ny tv-duell. Se hele debatten her.

 

 

God lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter