Nyhetssveip mandag 7. mars: Nynazister valgvinnere i EU-land og ny kontantstøtte-debatt

Det ble en dårlig start på uka for dem som måtte være skeptisk til europeiske nazister og knebling av medier. (Dette er en versjon av det daglige nyhetsbrevet vårt, som du kan få rett i innboksen før lunsj)

Nynazister fikk åtte prosent

Folket i EU-, NATO-, og Schengen-medlem Slovakia har stemt inn nynazister i nasjonalforsamlingen. Det åpent rasistiske partiet «Vårt Slovakia» endte i lørdagens valg  med 14 representanter. Partiet er ledet av Marian Kotleba, som beskriver romfolk som «parasitter» og den Hitler-opprettede marionettstaten i Slovakia under krigen som «himmelen». Han og andre partiledere kledde seg inntil nylig i uniformer og symbolbruk fra Hlinkagarden, som var ivrige deltakere i jødeutryddelsen. Også det fremmedfiendtlige nasjonalistpartiet SNS er tilbake i nasjonalforsamlingen, med 15 representanter. Statsminister Robert Fico beholder makta, men partiet hans (Smer) har mistet majoriteten og kan komme til å måtte bygge koalisjon med SNS. Ficos antatte strategi med å stagge ekstremhøyre ved selv å love at ikke «en eneste muslimsk migrant» skal slippe inn i landet, ser ut til å ha mislyktes. Slovakia overtar presidentskapet i EU i juli.  

Høyre-utvalg mot kontantstøtte

Høyres likestillingsutvalg vil vrake kontantstøtten – blant annet for å få flere kvinner i arbeid i en tid der velferdssystemet er under press. Stortingsrepresentant Tina Bru, som leder utvalget og Høyres kvinneforum, k...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.