Nyhetssveip mandag 22. februar: – Toppledelsen i politiet «navlebeskuende og arrogant»

Foto: Politidirektoratet

Det har skjedd mye i helga, og vi forsøker å oppdatere deg mandag 22. februar 2016. (PS: Hadde du abonnert (gratis), så ville du fått nyhetsbrevet rett i innboksen din i morges.)

 

Dolker Cameron i ryggen

London-ordfører og statsministerspire Boris Johnson kunngjorde i går at han nå støtter nei-sida – og dermed går imot partifellen David Cameron – forut for folkeavstemningen om EU i juni. Sistnevnte ble varslet i en tekstmelding bare minutter før Johnsons «spontane» pressekonferanse. Johnson avviser at den egentlige motivasjonen er å berede grunnen for å bli partileder. Nyheten om hans støtte til «Brexit» fikk det britiske pundet til å stupe i kurs i morges.

 

Heier fram angrep på asylmottak

Beboere i nabolaget jublet, applauderte og kom med «nedsettende» kommentarer da et planlagt asylmottak i den tyske byen Bautzen sto i full fyr i går. Flere personer prøvde også å hindre brannvesenet i slukkingsarbeidet, ifølge politiet. Den antatte ildspåsettelsen skjedde bare tre dager etter at en mobb som ropte «dra hjem» og «vi er folket» blokkerte veien for en buss full av vettskremte flyktninger på vei til et mottak – også det i delstaten Sachsen øst i Tyskland.

 

 

Nye kvinnehistorier i politiledelsen

Opprøret mot toppledelsen i Politidirektoratet (POD) fortsetter.«Politidirektoratet anført av Odd Reidar Humlegård, sørger for at politiet forblir konservativt, navlebeskuende og arrogant», skriver den tidligere politioverbetjenten Torill Iversen i et debattinnlegg. I tillegg til den mye omtalte Fostervold-saken, kom det på fredag fram at også Kristin Kvigne – som eneste kvinnelige søker på en lederstilling i POD i 2013 – trakk søknaden på oppfordring fra assisterende polidirektør Vidar Refvik. Refvik sier det ikke var hensiktsmessig med flere instillingsprosesser fordi Kvigne var ønsket som sjef for Politiets Utlendingsenhet.

 

 

Hemmelig atomvåpenstrid

Ap har i Stortingets utenrikskomité fremmet et forslag hvor «Stortinget ber regjeringen» jobbe for et forbud mot atomvåpen. Ifølge VG oppfattet utenriksminister Børge Brende dette som så dramatisk at han personlig tok kontakt med stortingspresident Thommessen og mente at forslaget kunne være et brudd på Grunnlovens § 26 om regjeringens ansvar for utenrikspolitikken. Bakteppet er at Jonas Gahr Støre flere ganger skal ha advart Brende om at Ap mener regjeringen ikke følger opp Stortingets flertall i nedrustningsarbeidet.

 

 

Omtrentelig statsminister

Regjeringen strever ennå med faktagrunnlaget i asylinnstrammingssaken. Erna Solberg vedgår overfor Aftenposten at hun opererte med «omtrentelige tall»(som er for høye i forhold til UDIs og SSBs tall) da hun i stortingssalen la det fram som et statistisk faktum at  «en familegjenforening stor sett leder til en økning på ca. 0,7-0,8 personer i innvandringen til Norge».

 

 

Blodig valgseier

Donald Trump startet helga med en tale der han hyllet tortur og snakket om å avskrekke muslimer (eller muslimske terrorister, her er distinksjonen litt uklar)gjennom massedrap med ammunisjon dyppet i griseblod – forøvrig basert på en vandrehistorie fra de lite faktaorienterte delene av internett. Dagen ettervant Trump primærvalget i Sør-Carolina med ti prosentpoengs margin og kommer til å kjempe videre i lang tid med Marco Rubio og Ted Cruz om å bli partiets presidentkandidat.
God mandag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter