Nyhetssveip fredag 19. februar: Statssekretær blir hemmelighetsfull PR-advokat og skolebarn må oppfylle 2770 skriftlige mål

Dette er vi opptatt av fredag 19. februar 2016. (Klikk her for å abonnere, så får du nyhetsbrevet rett i innboksen hver dag.)

 

Frans vs. Trump
Pave Frans kastet seg i går inn i den stadig mer absurde amerikanske valgkampen, på vei fra sitt besøk i Mexico. På direkte spørsmål om Donald Trump sa han: «En person som bare tenker på å bygge murer, hvor de enn måtte være, og ikke på å bygge bro, er ikke kristen». Trump responderte med at «hvis Vatikanet blir angrepet skulle paven bare ha ønsket og bedt for at Donald Trump hadde blitt president» Han har tidligere i uka kalt paven en «svært politisk person». Om det svarte Frans «Takk Gud for at han sa jeg var en politiker, for Aristoteles definerte mennesket som et politisk dyr». Det er ennå 262 dager til presidentvalget i USA. (På lørdag er det primærvalg i hhv. Nevada (D) og Sør-Carolina (R) )

 

Frans vs. tropemygg
Paven var virkelig i siget i paveflyet, og åpnet også for at den katolske kirken kan gi unntak for forbudet mot prevensjon  i regionene der Zika-viruset herjer (mtp. fødselsskadene). Men abort er fremdeles «en forbrytelse, en absolutt ondskap», hilsen Frans.

 

Målfest i skolen
Klassekampen har gjennomgått målstyringen i Oslo-skolen og funnet ut at en elev ved utgangen av ungdomsskolen skal ha oppfylt 2770 skriftlig formulerte mål i fagene norsk, engelsk, naturfag, matte og fremmedspråk. For eksempel «Eleven skal kunne ta del i engelsk barnekultur ved å synge autentiske engelske sanger» – ett av fire mål med temaet sanger på engelsk.Samtidig jobber Utdanningsetaten med å lage flere «veiledende læringsmål», i praktisk-estetiske fag.

 

Kjell Grandhagen
NY JOBB: TIdligere etterretningssjef Kjell Grandhagen skal nå jobbe for DNB. (Foto: Harald S. Klungtveit)

Fra E-sjef til bankrådgiver på én måned
Vi i Filter Nyheter skrev i går kveld at den nylig avgåtte sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen (61), har blitt konsulent for DNB, der han skal jobbe med landanalyser, risikostyring og strategi for banken og deres kunder. Kommentator Kjetil Stormark mener rollen kan være problematisk og at det trolig bør innføres karanteregler for personer som går fra stillinger som håndterer høyt graderte hemmeligheter. Grandhagen forsikrer at han er bundet av sin livslange taushetsplikt.

 

Homo Politicus 2
Apropos overganger, Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) slutter i formiddag som statssekretær for Sylvi Listhaug for å bli advokat og kommunikasjonsrådgiver i Ræder. Kallmyr skal ifølge DN aktivt fronte advokatfirmaets lovpålagte taushetsplikt som et konkurransefortrinn opp mot PR-bransjen forøvrig.

 

Vimpelcom punger ut, men enkeltpersoner vil bli tiltalt
Delvis Telenor-eide Vimpelcom har gått med på å betale hele 795 millioner dollar i bøter etter å ha erkjent korrupsjon som skal ha gjennomsyret hele aktiviteten i Usbekistan i sju år. Samtidig fortsetter etterforskningen med sikte på tiltale av flere personer i regi av nederlandsk politi.  Les pressemeldingen fra amerikansk påtalemyndighet her, der det framgår at det ble betalt bestikkelser til myndighetene (formentlig via diktatordatteren) på over 114 millioner dollar. Jo Lunder er ennå siktet av Økokrim, men hevder amerikanernes underlagsmateriale er å anse som en frikjennelse.

 

Kryptokrig om iphone-en din
Apple og FBI er i juridisk bikkjeslagsmål om sikkerhetsfunksjonene i Iphone og den (i utgangspunktet svært gode) automatiske krypteringen av telefonene. Den offisielle bakgrunnen er terrorsaken i San Bernardino, der gjerningsmannen hadde aktivert funksjonen som gjør at hele telefonen slettes om det brukes mer enn ti forsøk på pin-koden. Apple-sjef Tim Cook nekter å følge en rettslig ordre om lage en såkalt bakdør for myndighetene forbi funksjonen. Dette er nå en av de viktigste symbolsakene i diskusjonen om personvern og individuelle rettigheter vs. overvåkning og kollektiv sikkerhet.

 

 

Optimistisk vinter
Selv de som har greie på det lurer på om sentralbanksjefen egentlig ba regjeringen bruke mer eller mindre penger i årstalen i går (Dagens Næringsliv ga opp og har en kommentarartikkel titulert «Tolkninger av Olsen»). Dessuten fikk alle for seg at han siterte Game of Thrones om vinteren som kommer, mens det like godt kan ha vært Jokke & Valentinerne. Aftenposten skriver på lederplass at sentralbanksjef kan ha vært for optimistisk. (Tantas lederavdeling har -neppe- fått med seg hvordan det går i Westeros for tida).

 

God helg! (Det vil si, det er godt mulig vi kommer med noe mer før mandag)

Her er forresten nyhetsbrevet fra i går, som er praktisk talt like aktuelt i dag.

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

 

(PS: Husk å følge oss på Facebook og Twitter)