Nyhetssveip fredag 11. mars: Full granskning av Politiets utlendingsenhet og «grisete men nødvendig» Tyrkia-avtale

(Dette er en versjon av nyhetsbrevet for fredag 11. mars som mange hundre lesere fikk direkte i innboksen tidligere på dagen. Det er gratis å melde seg på).

 

Full granskning av Politiets utlendingsenhet
Spesialenheten for politisaker vurderer å iverksette etterforskning av Politiets utlendingsenhet, etter at hovedverneombudet i etaten har anmeldt påstått overtidsjuks og andre økonomiske forhold blant mellomledere som skal ha attestert hverandre. PU-ledelsen har selv hyret KPMG for en granskning, men det tok over et halvt år fra den interne varslingen til det eksterne revisjonsselskapet ble koblet inn, skriver VG. Hovedverneombudet mener at toppledelsen kan ha forsøkt å skyve saken under teppet, noe PU-sjef Kristin Kvigne avviser.

 

Tajik om drikking, sex og uærlige muslimer
Hadia Tajik langet ut mot hykleri i norske muslimske miljøer da hun deltok på en ytringsfrihetsdebatt i går kveld. Hun viste til den famøse håndsopprekningsvideoen fra Islam Net i 2013 (der forsamlingen blant annet gikk god for dødsstraff og homohat), og uttalte blant annet: – Hadde de blitt spurt «så du på porno i går», måtte de også ha rukket opp hånda, om de hadde vært ærlige. I paneldebatten var forøvrig eks-Jyllandsposten-redaktøren Flemming Rose rystet over en erklæring fra Erna Solberg i fjor, om retten til å ikke utsettes for krenkende ytringer. «Det er forrykt», sa han om statstsministeren, og fikk støtte fra Tajik som sa at hun «aldri ville sagt det der».

 

Skitten men nødvendig?
Aviskommentatorene strever, som resten av Europa, med å få hodet rundt den svært kontroversielle asylavtalen mellom Tyrkia og EU, som snart kan bli en realitet. The Economist er blant dem som mener hestehandelen er det minst ille av mange onder. «Hvert element av ordningen er politisk, juridisk og moralsk problematisk», skriver magasinet, men konkluderer: «det eneste alternativet til kaos er et rettferdig og ordnet migrasjonssystem, som Europa – og de som flykter fra krig – vil komme best ut av. Denne ukas forslag er grisete («messy»), men er Europas beste alternativ»

 

Blåmerker og knyttneveslag i Trump-land
Ikke helt uventet ser den aggressive stemningen i Donald Trumps omreisende valgkampsirkus ut til å ha resultert i konkrete voldsepisoder. På tirsdag ble en kvinnelig journalist fra (relativt Trump-vennlige) Breitbart News håndtert brutalt av Trumps valgkampsjef Corey Lewandowski da hun prøvde å stille presidentkandiaten et spørsmål på vei ut av Trumps pressekonferanse. I går dukket det også opp en video som viser hvordan en (svart) demonstrant blir slått midt i ansiktet av en 78 år gammel (!) Trump-tilhenger. «Han fortjente det. Neste gang må vi kanskje drepe ham», sa overfallsmannen etterpå. Det er bare 241 dager igjen til presidentvalget.

 

Regjeringen på audiens hos Jagland
Jeg skulle gjerne vært flue på veggen når Thorbjørn Jagland i dag har møter med henholdsvis Sylvi Listhaug, Anders Anundsen og Erna Solberg, i forbindelse med sitt første offisielle besøk i Norge som Europarådets generalsekretær. Jagland mener flere av regjeringens foreslåtte asylinnstrammingstiltak bryter med menneskerettighets- og flyktningkonvensjonene.

 

Filter Nyheter kommer forøvrig med litt eget stoff også i dag, slik det ser ut nå. Følg med på Facebook.

 

God helg!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter