Nyhetsbrev: Venstre tror ikke regjeringen har skjønt alvoret i budsjettdramaet og Hege Storhaug diskuterer nytt politisk parti

(Foto: Harald S. Klungtveit)

Det svinger av norsk politikk denne fredagen:

– Ikke i nærheten
Budsjettdrama! Blir det regjeringskrise? Ingen vet nå utfallet av Frp og Høyres nesten-ultimatum til samarbeidspartnerne i forhandlingene om «grønt skatteskifte», og det er anspent stemning i alle fire partier. Avgiftsregimet som ble lagt fram i dag er det samme som Krf og Venstre tidligere har sagt nei til, men Venstre var i ettermiddag mye mindre forsonlig enn Krf. «Det er beklagelig at regjeringen ikke følger opp avtalen med Venstre og KrF. (…) Det regjeringen la fram i dag er ikke i nærheten av oppfylle avtalen fra i fjor (…) Jeg er usikker på om regjeringen har skjønt alvoret», sa Terje Breivik (V), og mente det var tvilsomt om tilbudet i det hele tatt gir noen utslippsreduksjon. Knut Arild Hareide framstår foreløpig mer kompromissvillig og venter på helheten i budsjettet. «Krf vil være konstruktive (…) vi vil finne løsninger for å få ned klimautslippene og se på en rekke virkemidler for å få til det», sa Hareide klokka 14, og mente det gjeldende forslaget «nok vil gi en viss effekt», at «signalet er viktig» når det kommer til avgiftsøkning og at «det er historisk at Frp som regjeringsparti er med på å foreslå økning i drivstoffavgiftene». 
Ifølge DN vil avgiftsregimet som ble lagt fram i dag gi en en netto besparelse for norske bilister på nærmere en milliard kroner. Det er fordi redusert årsavgift, mindre bompenger og større pendlerfradrag er hektet på avgiftsøkningene – som er 35 øre på diesel, 15 øre på bensin og 20 øre for mineralolje.
Noen har snakket sammen
Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes mann, stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde, var i august på en middag hjemme hos investor Mikkel Dobloug som utviklet seg til et møte om å starte et nytt politisk parti, sammen med blant andre Hege Storhaug, ifølge Finansavisen. Ekteparet skal ha forlatt selskapet på grunn av sine roller og avviser at de deltok på møtet. Frp-leder Jensen opplyser at hun har snakket med ekteparet Tybring-Gjedde om saken. Storhaug bekrefter på sin side at det er «noen som har snakket i en periode om å starte et nytt parti».

 

En fin kar
Noen av utdragene fra Jens Stoltenbergs nye selvbiografi:

  • Om de hemmelige møtene for å kvitte seg med Thorbjørn Jagland som partileder: «Vi passet på ikke å bli sett sammen da vi ankom denne leiligheten. Vi kom fra forskjellige retninger og på forskjellige tidspunkter».
  • Om Åslaug Hagas avgang: «Jeg hadde en statsråd i krise som ikke svarte på gjentatte henvendelser fra statsministeren. Dette var ikke bra».   Om Audun Lysbakkens avgang: «Audun var beveget. Han hadde hele tida sagt det han trodde var den fulle sannheten.»
  • Homoryktene om Stoltenberg gikk så langt at et årsmøte i Sogn og Fjordane Ap artet seg slik: «Under årsmøtefesten la den ene delegaten etter den andre armen rundt meg og fortalte at jeg var en fin kar, og at det ikke gjorde noe at jeg var homofil. Jeg fikk ikke snakket om annet hele kvelden».

 

Hitlet seg selv
Filippinenes president Rodrigo Dutertes «krig» mot narkotika er i stadig større grad et rent massedrap uten lov og dom. I går sammenlignet Duterte seg selv med Hitler, sammenlignet kampen mot rusmisbrukere med jødeutryddelsen, og uttalte at han gjerne myrder tre millioner narkomane.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter