Angrepet på demokratiet
At Hillary Clinton hadde sin beste debatt i hele valgkampen og Trump hadde sine verste øyeblikk, har neppe noe å bety for det rimelig avklarte styrkeforholdet i sluttspurten. (Se hele debatten her, eller tekstversjon med faktasjekk her). Men det rystet amerikansk politikk i natt at republikanernes presidentkandidat åpnet for å bestride valgresultatet når han taper i november.  «What I'm saying is that I will tell you at the time. I'll keep you in suspense. OK?», svarte Trump på moderatorens andre forsøk på å få ham til anerkjenne fredelig maktskifte som omforent demokratisk spilleregel. Selv om konspirasjonsteoriene om «valgjuks» og «rigging» av prosessen stilte resten av debatten helt i skyggen, var det nok av andre ting å ta av.

  • To minutter før slutt lente Trump seg inn i mikrofonen, mens Hillary snakket, og kalte henne «such a nasty woman». (En halvtimes tid etter at han hadde erklært at «Nobody has more respect for women than I do»).
  • I løpet av valgjuks-ordflommen slo han fast at Hillary aldri burde hatt lov til å stille til valg. (På grunn av epostserver-saken)
  • Trump slo fast at slaget om IS-bastionen Mosul, som startet denne uka, er satt i gang bare for å få Hillary til å se bra ut i valgkampen.
  • Trump hevdet Hillarys syn på abort innebærer at man kan «rive babyen ut av livmora i niende måned på den siste dagen (av svangerskapet)».
  • Han omtalte illegale innvandrere som «bad hombres» (visstnok den eneste gangen han har brukt spansk i valgkampen)
  • Hillary klarte å snakke seg ut av innhold i Wikileaks-lekkasjene med at de er resultat av russisk hacking, godt assistert av at Trump tok Putin-agnet (igjen).
  • Trump løy eller brukte uriktige fakta rundt 37 ganger i løpet av debatten.

Det er 18 dager igjen til valget.

 

– Fallet starter snart
Statoil-sjef Eldar Sætre tror oljebransjen kan ha nådd toppen allerede i starten av 2020-tallet. Årsaken: Transportsektoren står for 55 prosent av oljebruken, og elbilindustrien skyter fart. Det uttalte Sætre på et foredrag for oljedirektører i London på mandag, der han også gjorde det klart at Statoil ikke vil stå på sidelinja i elbil-framtida.