Angrepet på demokratiet
At Hillary Clinton hadde sin beste debatt i hele valgkampen og Trump hadde sine verste øyeblikk, har neppe noe å bety for det rimelig avklarte styrkeforholdet i sluttspurten. (Se hele debatten her, eller tekstversjon med faktasjekk her). Men det rystet amerikansk politikk i natt at republikanernes presidentkandidat åpnet for å bestride valgresultatet når han taper i november.  «What I’m saying is that I will tell you at the time. I’ll keep you in suspense. OK?», svarte Trump på moderatorens andre forsøk på å få ham til anerkjenne fredelig maktskifte som omforent demokratisk spilleregel. Selv om konspirasjonsteoriene om «valgjuks» og «rigging» av prosessen stilte resten av debatten helt i skyggen, var det nok av andre ting å ta av.

  • To minutter før slutt lente Trump seg inn i mikrofonen, mens Hillary snakket, og kalte henne «such a nasty woman». (En halvtimes tid etter at han hadde erklært at «Nobody has more respect for women than I do»).
  • I løpet av valgjuks-ordflommen slo han fast at Hillary aldri burde hatt lov til å stille til valg. (På grunn av epostserver-saken)
  • Trump slo fast at slaget om IS-bastionen Mosul, som startet denne uka, er satt i gang bare for å få Hillary til å se bra ut i valgkampen.
  • Trump hevdet Hillarys syn på abort innebærer at man kan «rive babyen ut av livmora i niende måned på den siste dagen (av svangerskapet)».
  • Han omtalte illegale innvandrere som «bad hombres» (visstnok den eneste gangen han har brukt spansk i valgkampen)
  • Hillary klarte å snakke seg ut av innhold i Wikileaks-lekkasjene med at de er resultat av russisk hacking, godt assistert av at Trump tok Putin-agnet (igjen).
  • Trump løy eller brukte uriktige fakta rundt 37 ganger i løpet av debatten.

Det er 18 dager igjen til valget.

 

– Fallet starter snart
Statoil-sjef Eldar Sætre tror oljebransjen kan ha nådd toppen allerede i starten av 2020-tallet. Årsaken: Transportsektoren står for 55 prosent av oljebruken, og elbilindustrien skyter fart. Det uttalte Sætre på et foredrag for oljedirektører i London på mandag, der han også gjorde det klart at Statoil ikke vil stå på sidelinja i elbil-framtida.

 

Skjør korridor
Det er fram til klokka 17 i dag stans i kamphandlingene i Aleppo. Det ifølge russiske og syriske myndigheter, som ensidig har erklært våpenhvile og åpnet flere fluktkorridorer ut av den beleirede delen av Syrias største by.  Det har likevel vært meldt om kamphandlinger i eller ved flere av «korridorene», og svært få skal ha kommet seg ut av byen. Ifølge Reuters nekter opprørsstyrkene å forplikte seg til noen våpenhvile, og hevder det hele inngår i en plan om å tømme de opposisjonsstyrte delene av byen for sivile. FN har tidligere kritisert ensidige våpenhviler i beleiringssituasjoner, dersom de ikke ledsages av humanitær hjelp for folk som velger å bli værende. Etter flere uker med intense kamphandlinger der både sykehus, vannforsyningsinstallasjoner og bakerier har blitt rammet, har ikke russiske og syriske fly bombet Aleppo siden tirsdag – i hvert fall ikke i skrivende stund.

 

Endelig kaffe avec i russetida
Frp vil som kjent oppheve Vinmonopolet. I utkastet til neste periodes program gjør partiet det også klart at 18-åringer må få kjøpe sprit. «Er du 18 år og myndig kan du gjøre alt, foruten to ting: Kjøre lastebil og kjøpe sprit. Du kan gifte deg, ta opp gjeld, og styre et land, men du kan ikke ta en cognac til kaffen, sier nestleder i Frps programkomité, Harald Tom Nesvik, til VG. Komiteen vil også senke alkoholprisene og fjerne regulering av åpnings- og skjenketider. Nesvik er uberørt av at Aps Torgeir Michaelsen kaller forslagene «galskap».  – Et parti som tar til orde for utdeling av heroin, men som er rystet over at du skal få kjøpe øl etter klokken 20 i butikken, har et problem, sier Nesvik.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
redaktør i Filter Nyheter