Nyhetsbrev torsdag 8. mars: Hydro-skandalen i Brasil + Sumaya om «takknemlighetstyrraniet»

KrF utløste altså Olemic Thommessens avgang i morges – her er videoklipp fra stortingspresidentens kunngjøring i Stortinget klokka 10. Ellers:

HYDRO-KRISE: Vi i Filter borrer litt i Norsk Hydros versjon etter de antatte lekkasjene fra selskapets aluminaraffineri i den brasilianske delstaten Pará, som konsernsjef Svein Richard Brandtzæg kaller «den mest alvorlige» situasjonen han har opplevd i sin tid som toppleder. Totalt skal rundt 400 familier ha fått drikkevannet sitt forurenset, ifølge det ideelle, men myndighetstilknyttede Evandro Chagas-instituttet, som tok prøver og påviste helseskadelige mineraler langt over grenseverdiene. Vannet hadde en pH-verdi på 10. Hydro hevder fortsatt at det ikke finnes bevis for at forurensningen er Hydros, og mener at årsaken heller kan være kloakk, søppel eller andre fabrikker i området. Samtidig påpeker de at «store deler av Barcarena ikke er asfaltert» og at regnvannet derfor har fått rødlig farge på grunn av jordsmonnet. Les artikkelen her(Og tips oss om du vet mer om saken!)

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

FANT NERVEGASS: Attentatet på den russiske dobbeltagenten Sergei Skripal og datteren hans i Storbritannia ble gjort med nervegass, ifølge britisk politi. Det styrker trolig mistanken om at en statlig aktør står bak. Tilstanden er ennå kritisk for de to, mens en politimann som også fikk stoffet i seg mens han hjalp Skripal, er ved bevissthet. Alles øyne er rettet mot Kreml, men britiske myndigheter understreker at det er for tidlig å slå fast hvem som kan ha stått bak drapsforsøkene. Russisk UD mener antydningene om russiske gjerningspersoner er en del av vestlige medias anti-russiske kampanje.  Britene vet hvilken nervegass det dreier seg om og beskrev den som «svært sjelden», men vil ikke gå ut med detaljer mens de jakter på kilden til stoffet. Flere hundre etterforskere, teknikere og etterretningsfolk jobber nå med saken.

HJEMME: Sumaya Jirde Ali i Klassekampen på kvinnedagen: «Vårt ytringsrom er lite: innvandrere–gjester–må til syvende og sist være takknemlige og ydmyke ovenfor verten og vertslandet. Vi må smile søtt og bukke dypt. Men vil jeg akseptere dette? Nei. Jeg nekter å akseptere takknemlighetstyranniet. Hvorfor? Fordi mine søstre ikke marsjerte og kjempet for kvinnelig stemmerett så kvinnelige røster som min skulle knebles i 2018. Fordi det ennå finnes folk som mener at kvinner ikke skal ha en brautende væremåte. Fordi som svart, som muslim, som kvinne har jeg en trang, liten boks å forholde meg til. Og nåde mine farger hvis de tør flyte utover de tradisjonelle grensene. Jeg gis ikke plass slik Lurås hevder; jeg tar den – og min høylytte røst må folk venne seg til, for den skal ingensteds. Den er hjemme».

HØYREEKSTREM TERROR: 8 tyske nynazister i «Freital-gruppen» ble i går dømt for blant annet drapsforsøk og deltagelse i en terrorgruppe. De to antatte lederskikkelsene fikk henholdvis 10 og 9,5 års fengsel. Ifølge dommen planla gruppen blant annet angrep på flyktningmottak og politikere – motivert av høyreekstrem, fremmedfiendtlig og nazistisk ideologi. Den føderale påtalemyndigheten mener det bare var flaks at ingen ble drept da gruppen plasserte eksplosiver inntil vinduene på flyktningmottak.Parallellt med straffesaken mot de sju mennene og en kvinne, pågår det granskning av lokale politifolk som skal ha sympatisert med nazistene.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter