Nyhetsbrev torsdag 8. februar: «Alt-right» knyttes til 17 drap i fjor + politiet vil tiltale Israels statsminister

Theresa May lover å «nedkjempe sosialismen» og mener Jeremy Corbyn er en del av den populistiske bølgen som hjemsøker verden. Ellers:

DØDELIG MERKEVARE:  Den antirasistiske tankesmien The Southern Poverty Law Center (SPLC) kom med en ny rapport i går der de mener gjerningspersoner bak hele 43 drap (og 60 skadde) kan knyttes til den såkalte alt-right-bevegelsen, med 2017 –  17 aktuelle drapsofre og 43 skadde – som det desidert mest voldelige enkeltåret. Oversikten vil være sterkt omstridt, all den tid det ikke finnes noe «medlemskap» i alt-right eller uttalelser fra myndighetene som knytter gjerningspersonene til den løst definerte bevegelsen. SPLC peker imidlertid på begrepsbruk i manifester/nettaktivitet, deltagelse i grupper og andre relativt konkrete referanser til subkulturen hos de totalt 13 drapsmennene.

«Alt-right» (som da hadde eksistert som mer obskurt nettfenomen i tre års tid) ble i løpet av 2016 en utbredt sekkebetegnelse på et spekter av internettkyndige rasister, nettroll og høyreradikale provokatører som fikk en ny vår som heiagjeng for Trump i den opphetede presidentvalgkampen.  (Les gjerne min bakgrunnsartikkel fra 2016 for å se hva man tenkte om fenomenet da). Den store marsjen i Charlottesville i fjor, som endte med at en høyreekstremist meide ned og drepte en kvinne med bil og skadet flere andre, var den første massemønstringen i miljøet utenfor internett.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

POLITIET vs. STATSMINISTEREN: Israelsk politi innstiller på å tiltale statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon etter skandalen som har preget regjeringen hans i flere måneder. Etterforskerne mener blant annet at Netanyahu har mottatt bestikkelser i form av kostbare gaver fra milliardærer som har nytte av vennskapet. Polititoppene overlater til påtalemyndigheten om det også er aktuelt med tiltale i en sak der statsministeren er mistenkt for å ha inngått en avtale med avisutgiveren Arnon Milchan om å svekke hans hovedkonkurrent med reguleringer mot å få positiv omtale. Netanyahu responderte ved å legge en videomelding på Facebook der han «betrygger» innbyggerne med at saken helt sikkert vil bli stanset av statsadvokaten.

Siste: Monica Mæland setter inn megler i striden mellom Troms og Finnmark. – Nå er man ved et punkt hvor man ikke kommer videre, sier kommunalministeren ifølge NRK.

I revers: Bermuda blir det første landet i verden som -trekker tilbake- en lov som tillater homoekteskap.

TRUMP+STATOIL=OLJEFEST I NORGE: Statoil la frem gode resultater i går, og steg med tre prosent i aksjekursen på Oslo børs. Kostnadskutt på 4,5 milliarder siden 2013, og mer enn dobling av oljeprisen (fra 27 til 70 dollar fatet) de to siste årene, har hjulpet oljegiganten fra underskudd til overskudd, skriver E24. Statoil vil også tjene gress på oljefeltet Johan Sverdrup framover. Trumps skattereform er også en del av forklaringen: USA-investeringene ser ut til å snu til lønnsomhet.
Apropos: Selskapet må forholde seg til at oljegiganten Chevron vil dra med seg Statoil inn i den store amerikanske klimarettssakenNi amerikanske byer har gått til sak mot flere oljeselskap for å få disse til å betale for skader klimaendringer vil gi på byene. Chevron mener at hvis den logikken skal følges, så må også Statoil være med å betale for gammel moro.

INN FOR LANDING I ANDØYA-SAKEN: Førstkommende tirsdag skal utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget gi sin innstilling om nedleggelsen av flybasen på Andøya, en av valgets brennhete saker.

… OG HELIKOPTERKAMP I INDRE TROMS: Fra Hæren er det rause lekkasjer av graderte dokumenter for tida –  først om at Kystvakten ikke får helikoptre (NH90) til søk og redning som lovet, og nå sist om at Hæren trenger 12 Bell-helikoptre på Bardufoss, helst 15, for å makte å fly soldater og forsyninger ut i felten hvis russerne kommer. Dette er i strid med ønsket om å dele den opprinnelige totalen på 18 helikoptrene med Rygge (for spesialstyrkene og terrorberedskap).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter