DÅRLIG STEMNING: Det brygger opp til mildt sagt svett fellesfotografering og anstrengt småprat i korridorene på G7-toppmøtet i Charlevoix i Canada i morra og lørdag, der Donald Trump altså har gått inn for handelskrig med halve forsamlingen, er i konflikt om Iran-sanksjoner med de fleste, og ser ut til å ha like lite til overs for en del av de andre statslederne som de har for ham. Washington Post bidrar i dag med lekkasjer fra Det hvite hus der Trump de siste dagene skal ha gruet seg til å dra, blant annet fordi han heller vil handels-hevne seg på Justin Trudeau enn å møte ham, har dårlig kjemi med Angela Merkel og synes Theresa May er for politisk korrekt. «Presidenten sa tirsdag til flere rådgivere at møtet kanskje ikke er en god bruk av tiden hans, siden han står diamentralt motsatt fra møtepartene på flere nøkkelområder, og at han ikke har lyst til å bli belært av dem»skriver avisa. Trump ser også på G7-møtet som en distraksjon fra Nord-Korea-møtet (han skal fly direkte fra Quebec til Singapore, der Kim Jong-un etter planen skal møte Trump tirsdag).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

APROPOS  – DAGENS SITAT: «Didn’t you guys burn down the White House?» (Trump i opphetet telefonsamtale med Canadas statsminister Justin Trudeau om stål- og aluminiums-tollen. Det var forøvrig britene som i 1812 invaderte Washington og senere brant ned blant annet Det hvite hus.)

SMINKET: Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at regjeringen «sminket saken» om terrorsikring i forkant av stortingsvalget i fjor. Ap-lederen sikter til pressekonferansen som Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) holdt 1. september 2017 (bare halvannen uke før valget), der statsministeren erklærte at alle anbefalingene fra Gjørv-kommisjonen var blitt fulgt opp og at terrorsikring av objekter var blitt «vesentlig bedre». – Den har ikke blitt vesentlig bedresier riksrevisor Per-Kristian Foss, som denne uka la fram rapporten med «svært alvorlige funn» knyttet til at grunnsikringen av objekter i politiet og Forsvaret ennå har store mangler tre år etter fristen Stortinget fastsatte.

RABATT FOR SOMMEL: I mer enn hver femte straffesak i norske tingretter blir det gitt strafferabatt, slår NRK fast i dag, basert på en undersøkelse av 900 dommer ved ti domstoler i løpet av to måneder i 2017. Det betyr trolig at flere tusen personer hvert år får lavere straff enn det de ellers skulle hatt, hovedsaklig fordi saker blir liggende for lenge hos politiet og påtalemyndighet før det blir rettssak. (Høyesterett har slått fast at en liggetid på rundt 12 måneder er brudd på den europeiske menneskerettighetsloven).

DE 500 FØRSTE DAGENE: Visste du at Trumps popularitet har vært stigende i vår, at han er den presidenten siden krigen med (nest) mest anerkjennelse blant republikanske velgere på dette stadiet, eller at arbeidsledigheten under Trump er den laveste siden 1960-tallet? Jeg har samlet noen av tallene som gir ham dekning for selvskrytet etter fem hundre dager i Det hvite hus …og et par forbehold. (Løgnstatistikken: 3250)
Særlig økonomien er viktig her – er det egentlig noen som tror på et stort opprør blant velgerne i kongressvalget til høsten hvis de viktigste pilene peker oppover og optimismen i arbeidslivet vedvarer?

Tør jeg å love at det blir litt mindre Trump-stoff imorra? Ha en fortsatt fin dag!

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter