CHICKEN GAME: Storbritannias statsminister startet dag fem i en allerede passe tøff uke med å se sin egen bror næringsministeren gå ut av regjeringsapparatet fordi han «slites mellom familielojalitet og nasjonens interesser». «Boris Johnson utgjør en så stor trussel at ikke engang hans egen bror stoler på ham», repliserte Labour noen minutter senere.
Opprørerne som allerede tirsdag ble kastet ut av Det konservative parti for illojalitet, sørget i går kveld for et stemmetall som i utgangspunktet tvinger Boris Johnson til å be EU om en ny Brexit-utsettelse til over årsskiftet, på tvers av alle løftene om 31. oktober. Johnson svarte med å fremme nyvalg, som aldri hadde en sjanse til å få to tredels flertall mens «no deal»-brexit-spøkelset truer. Anti-no-deal-brexit-lovforslaget (puh!) vil trolig trå i effekt på mandag. Et nyvalg kan ennå være på trappene, men Labour ser ut til å sperre for det til Johnson er ydmyket ved å trå over sin hellige deadline i høst. Den tory-vennlige tabloidavisa The Sun vinklet dette på sin måte i dag, med en forside der et bilde av ei høne med Jeremy Corbyns hode photoshoppet inn var ledsaget av tittelen «Is THIS the most dangerous chicken in Britain?».

VALGKAMPEN – 4 DAGER IGJEN

  • Nok en spinnvill meningsmåling for MDG: 20,3 prosent i Oslo – som er større enn Ap på 17,9 prosent. (Poll of polls – sammendraget av de siste målingene – har MDG på 14,2 og Ap på 23,7).
  • NRK påpeker at det går bra med MDG flere steder og at det «blokkuavhengige» partiet kan vippe en rekke kommuner i rødgrønn retning i valget.
  • «Gamle velgere svikter Erna»skriver Kjetil Løset i TV 2 etter den siste nasjonale målingen der Høyre ligger på 20,2 prosent. (Senterpartiet holder stand på hele 16 prosent)
  • Andelen forhåndsstemmer blir i år betydelig høyere enn i 2015. Per i morges hadde flere enn 665 000 av velgerne avlagt stemme, ifølge Valgdirektoratet. (Totalen for forhåndsstemmer for fire år siden var 585 520, og i år er det altså ennå to dager igjen som ikke er talt med).

TAUST ETTER TOPPMØTE: Regjeringen gikk høyt på banen i april, og lanserte en nasjonal turné med «toppmøter» for å lytte til ungdommens klimakrav. Vi har sjekket status på arbeidet, og fikk følgende svar: Ingen av ungdommene vi snakket med hørt noe fra regjeringen i etterkant. — Jeg trodde at de skulle ta det på alvor, ta innspillene tilbake, og i alle fall gi oss en konkret tilbakemelding, sier en av deltakerne vi har snakket med. Andre tar for gitt at møtene vil fisle ut i ingenting. Da vi tok kontakt med Klima- og miljødepartementet for å få ut møtereferatene, fikk vi beskjed om at vi måtte vente litt. Siden de var utarbeidet internt, og «sånn sett formelt sett ikke offentlige», måtte de gjennomgås før departementet kunne utlevere dem. Det var åpenbart ikke slik ungdommene trodde regjeringens «lytte-turné» skulle foregå. Les hele artikkelen her.

STØNN: Denne går rett inn på topp tre satiren-er-død-skandaler når det kommer til Donald Trump: Det hvite hus klusset på meteorologenes orkanvarsel med tusj for å få den til å passe med en grovt feilaktig twittermelding fra presidenten om hvor naturkatastrofen kunne ramme.

FIKK DU MED DEG: Her er vår laange oversikt over memene og utskjellingene etter de ikoniske tv-bildene av Jacob Rees-Moggs kroppsspråk i Underhuset tirsdag.

FEILPLASSERT OMSORG FOR FØRSTEGANGSVELGERE: Statsministerenkommunalministeren, stortingspolitikere og mesteparten av presse-Norge er harmdirrende etter at folkene bak tv-serien Folkeopplysningen på NRK selv avslørte at de i et halvår har etterapet noen av virkemidlene i Russlands påvirkningskampanjer for å se om skolevalget i Lillestrøm kunne påvirkes med falske nyheter og annen manipulasjon av elevene. (Ingen har ennå sett selve tv-programmet).
Personlig er jeg foreløpig langt mer enig med de aktuelle elevene som så langt har uttalt seg enn med de mest pompøse av politikerne og mine pressekolleger. Stuntet har potensial som en demokratisk brannøvelse – med langt viktigere lærdommer enn ubehaget den skaper.
Deler av kritikken framstår som oppstyltet moralisme fra mediehus som egentlig aldri selv har klart å formidle hvilket enormt alvor som ligger i velgernes sårbarhet for teknologigantenes høsting og kriminelle misbruk av persondata, politikeres målrettede manipulasjon med slike verktøy, trollfabrikker, falske nyheter, propagandamedier, manglende kildekritikk og statlige påvirkningsoperasjoner. Det er mer enn forståelig om kreative hoder føler behov for å sparke opp litt støv blant komfortable politikere og pressefolk.
   VGS-elever i Norge har i høst vært i den lykkelige situasjonen at de i to omganger har fått leksjoner i demokratiet som er langt mer verdifulle og minneverdige enn noen læreplan. Først da utøvere av statens maktmonopol misbrukte sin posisjon til å gripe inn i Unge Venstres valgkamp (fram til regjeringen forklarte politi og skoleledere hva ytringsfrihet er) – så da tv-produsenter ga dem en mer tilsiktet påminnelse om hvor egnet deres kjære sosiale medier kan være for aktører som ønsker å ramme den legitime politikken med fordekt agitering og falske fortellinger. («Jeg har lært leksa, kanskje noen andre også bør gjøre det. Jeg er stolt over at jeg som førstegangsvelger var med på dette!», skriver Tobias (18) i VG).
Statsministeren og Valgdirektoratet burde i alle tilfeller holde fingrene sine langt unna uavhengige dokumentarprosjekter. Det må forøvrig være litt spesielt for NRK å få korreks for desinformasjon i sosiale medier fra en regjering som tidligere i 2019 baserte en kampanje for norsk reiselivsnæring på en løgnaktig nyhetshistorie, og som hvert år bevilger millionbeløp til et eget nettsted som teppebomber norske velgere med destruktiv feilinformasjon om norske muslimer.