– MIN FEIL: Langt flere Facebook-brukere enn tidligere kjent er direkte berørt av Cambridge Analytica-skandalen. Nå er tallet Facebook oppgir 87 millioner mennesker, som er 37 millioner flere enn den første versjonen. – Vi hadde ikke en bred nok vurdering av hva vi var ansvarlige for, og det var en enorm feil. Det var min feil, sa Mark Zuckerberg i en konferansesamtale med journalister i går. Da han ble presset på om noen får sparket som følge av skandalen, understreket han at han selv er ansvarlig for hva som har skjedd. De nye beklagelsene kommer en uke før han 11. april skal møte til kongresshøring i USA om det enorme datatyveriet.
Bare 17 nordmenn lastet ned appen som ga Cambridge Analytica tilgang til de private opplysningene, opplyser Facebooks norske pressetalsmann til NTB. Teller man med deres Facebook-venner kan det potensielt dreie seg om data om 37 550 nordmenn.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

NEI TAKK TIL TRØBBEL: Per Sandberg sier til NRK at han takket nei til å bli justisminister – fordi han ikke orker personangrep, en stadig mer uanstendig debatt og at han er «møkk lei av at det stadig dukker opp gamle sitater fra meg». – Det var flere momenter som gjorde at jeg sa nei. Men jeg vil heller si at jeg har sagt ja. Ja til å bli fiskeriminister, for der er det fortsatt mye ugjort, sier nestenjustisministeren.

GLOBAL AVSPORING: De tyske bilgigantene BMW og Daimler kan bli hardt rammet av en handelskrig mellom USA og Kina hvis sistnevnte gjør alvor av trusselen om å doble tollen på bilimport fra USA. Bakgrunnen er at tyskerne har enorme produksjonsanlegg i Sør-Carolina og Alabama som sender biler til det kinesiske markedet for omlag sju milliarder dollar årlig.
New York Times har en god beskrivelse av statusen for det høye spillet: «Led by more audacious leaders than either country has had in decades, China and the United States are now locked in a perilous game of chicken, with the possibility to derail the global economic recovery, disrupt international supply chains and destabilize the huge yet debt-laden Chinese economy».

HYDRO SAKSØKT: Førstkommende mandag skal Norsk Hydro etter planen legge fram to rapporter – utformet av en «intern ekspertgruppe» og selskapets innleide konsulentselskap SGW Services – som skal slå fast om «ulisensierte utslipp har hatt varig negativ miljøpåvirkning» i området rundt gigantraffineriet Alunorte i Brasil. Selskapet hevder fortsatt at det ikke har vært lekkasjer eller overløp fra deponiene med giftig rødslam, til tross for at en rapport fra det brasilianske Evandro Chagas-instituttet like før påske var knusende: Elvene i hele området hadde ulovlig høye verdier av arsenikk, bly, mangan, sink, kvikksølv, sølv, kadium, krom, nikkel, kobolt, uran, aluminium, jern og kobber. 
I går kom nyheten om at Hydro blir saksøkt av brasilianske myndigheter. Delstatsadvokaten i Pará krever at selskapet stiller økonomiske garantier for mulige erstatningskrav i kjølvannet av forurensningsskandalen, lager en handlingsplan for området som er utsatt for miljøskader og avslutter alle operasjoner som det ikke har lisens for. Myndighetene vil også vurdere om Hydro bør miste skattefordelene sine i Brasil, noe brasilianske politikere tidligere har foreslått. (Har du opplysninger om saken? Send meg en mail til [email protected] eller meld meg via Telegram på 412 15 090)

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter