Nyhetsbrev torsdag 4. januar: Iran, Bannon, Giske, Stenseng, boligpriser, Listhaug, våpensalg, flyktningkrisen

 

God formiddag!

Siste: Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,5 prosent i desember i fjor. Fallet har ikke vært sterkere siden finanskrisen.

MILITÆRET GRATULERER SEG SELV: Den iranske revolusjonsgardens leder, general Mohammad Ali Jafar, erklærte i går at sikkerhetsstyrkene har slått ned opprøret fra landets «fiender»Han hevdet samtidig at demonstrasjonene («bråkmakerne») bare talte 15 000 personer totalt og at det aldri var flere enn 1500 på ett sted.
Det er vanskelig å få oversikt over hva som er situasjonen i virkeligheten. Det kom meldinger om nye markeringer så seint som i natt – men dagen i dag vil trolig vise om regimet (med massearrestasjoner og døde demonstranter) har lykkes med å hindre at den åpne uroen kan vokse igjen. Forøvrig, et interessant sitat fra en demonstrant (for fire dager siden), til diskusjonen om økonomi vs. regimekritikk: «Når vi ikke har brød å spise, er vi ikke redd for noe».

LANDSSVIKERE OG IDIOTER: En ny bok med et tilsynelatende ellevillt kildetilfang fra innsida av Det hvite hus og sfæren rundt Trump er omtrent det eneste samtaleemnet i Washington i dag. De første publiseringene i går førte til en umiddelbar og total nedsmelting av forholdet mellom Donald Trump og hans tidligere sjefstrateg og valgkampsjef Steve Bannon, der presidenten sendte en laang pressemelding om at Breitbart-bossen har «lost his mind». Årsaken er trolig at Bannon i boka bruker karakteristikkene «forrædersk» og «upatriotisk» om et møte Donald Trump Jr. hadde med en gruppe russere om Hillary Clinton i 2016.
Her er det lengste utdraget fra Michael Wollfs bok så langt – må leses. (Jeg er spent på om Rupert Murdoch, som trolig er Trumps viktigste skyggerådgiver, vil benekte at han har kalt presidenten en «fucking idiot»).

KRISEN I AP

  • – Jeg er ikke en alliert av enkeltpersoner i denne partiledelsen. Jeg er ikke en nær venn av Trond Giske, mer enn jeg er en nær venn og kollega av andre i partiledelsen, eller i sentralstyret i vårt parti, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Dagsavisen.
  • Giske kritiserer Aftenposten for å publisere en anonymisert kronikk fra en av varslerne (PS: Det stemmer ikke at det i seg selv er «brudd på god presseetikk»), men forsvarer seg samtidig med en anonym kilde som ikke var tilstede i situasjonen, som har sendt ham en støttende epost. (Tilsvaret nederst i teksten)
  • I innlegget angriper varsleren – som har anklaget Giske for kyssing og beføling mot hennes vilje – også Aps håndtering de siste ukene: «Jeg opplever partiledere som gjemmer seg bak partisekretærer og partikontor mens de selv snekrer sammen pressemeldinger og tilsvar til mediene.»
  • En av de andre varslerne, som er ansatt i Ap i dag, forteller til Dagbladetat hun reagerte kraftig på Giskes Facebook-post om «falske varsler»: – Det kjentes ærlig talt ut som et slag i magen (…) Jeg er redd for at en sånn melding skal skremme eventuelle andre varslere fra å tørre å fortelle.
  • Avisveteran Olav Terje Bergo mener Pressens faglige utvalg må behandle medienes dekning av Giske-saken og kaller den «grobunn for en hekseprosess»Lese hele brevet hans her.

PSST, LOBBY-LISTHAUG: Hvor ble det av Sylvi Listhaugs førjulsskandale i alt mylderet? BT-kommentator, Listhaug-biograf og Venstre-mann Mathias Fischer skriver: «I romjulen må Sylvi Listhaug (Frp) ha sendt en takk til Ap-nestleder Trond Giske. (…) Denne saken er for viktig til å glemme. Ingen partier bør igjen akseptere at høytstående tillitsvalgte kombinerer vervet med lobbyisme».

SKAL HA SULTET SEG I HJEL: Ifølge oslopolitiet viser obduksjonsrapporten nå at alle de tre kvinnene som ble funnet døde i en leilighet på Romsås i Oslo i fjor, trolig døde av avmagring. Om du ikke fikk den med deg før jul, bør du lese vår langlesning om hvordan familien også tidligere hadde isolert seg i en leilighet, og kommunen/barnevernets rolle– Jeg kunne aldri forestilt meg at de skulle dø slik

KNYTTER VOLDSØKNING TIL FLYKTNINGER: En studie utført av kriminologer ved universitetet i Zurich kobler flyktningkrisen til en betydelig økning i voldskriminalitet i delstaten Niedersachsen i Tyskland i 2015 og 2016. Av en total økning på 10,4 prosent tilskrives det aller meste – 92,1 prosent av økningen – migranter. Deler av økningen skyldes riktignok at vold begått av utlendinger har langt høyere sjanse for å bli anmeldt. Forøvrig var en tredel av ofrene i de aktuelle sakene selv flyktninger. Forskerne foreslår en rekke tiltak de mener burde vært  brukt mer penger på.

STANSER VÅPENSALG: Det er verdt å lese seg opp på VGs svært gode artikler om Norges våpensalg til De forente arabiske emirater, etter at Utenriksdepartementet nå har stanset den åpenbart umoralske eksporten – der våpen kan ha blitt brukt i krigføring i Jemen der de sivile lidelsene er enorme.

Ha en fortsatt fin dag!

  • Liker du nyhetsbrevet vårt? Bruk noen sekunder på å dele denne lenken med vennene dine i sosiale medier, så kan etternølerne få meldt seg på.