SNAKKER UT (NEIDA): Trond Giske har latt seg intervjue av Adresseavisen i anledning Arbeiderpartiets landsmøte, som åpner i dag og der partiets tidligere nestleder for første gang på 20 år stiller uten en formell rolle. Premisset for intervjuet er at han ikke vil kommentere «forhold rundt sakene som førte til hans avgang, forholdet til partiledelsen eller etterspillet av barbesøket og videosnutten fra Bar Vulkan». Han vil ikke svare på om han er blitt en stein i skoen for deler av partiet og partiledelsen, ei heller si hva han tenker om at Jonas Gahr Støre torsdag indikerte at utenompolitisk støy har gitt lav oppslutning på meningsmålingene. Giske mener imidlertid at Senterpartiet er gode på å «vise frem avstanden mellom Oslo-eliten og resten av landet», noe han mener Ap også bør bli gode på. «Hvem er oslo-eliten», spør journalisten. «Det er folkene i den innerste beslutningskretsen i hovedstaden. Politikere, media, byråkrater», svarer Giske.

APROPOS AP: Jonas Gahr Støre forsøkte i Politisk kvarter på NRK i dag tidlig å svare på kritikken fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), som har beskyldt Støre for løgn etter at han slo fast at regjering har «bygd et arbeidsliv hvor innleie og midlertidighet florerer». En gjennomgang fra Faktisk.no tidligere denne uken viser at Støre ikke var 100 prosent på ballen: Under den rødgrønne regjeringen var andelen midlertidige ansatte 8,8 prosent i snitt, mens den under Solberg har falt til 8,3 prosent. «Dette er ikke hele bildet for et useriøst arbeidsliv», sa Støre i morges, og fortsatte: «Jeg sa midlertidighet og innleie, det er mitt sitat, svarte Støre.

SØKER SAMMEN: Italias visestatsminister Matteo Salvini, som leder ytre høyre-partiet Lega, har intensivert arbeidet med å danne en euroskeptiskallianse av populistiske partier med makt i land som Ungarn, Østerrike og Polen (samt høy oppslutning i Frankrike og Nederland). Partipolitikere fra til sammen 20 land skal være invitert til en felles konferanse i Milano førstkommende mandag, ifølge italienske aviser, men svært få deltakere er så langt bekreftet (Alternativ for Tyskland sender en representant, mens franske Marine Le Pen ikke kommer).

Salvini, som også har bidratt i arbeidet med den tidligere Trump-strategen Steve Bannons «The Movement» - nettopp ment som et fellesskap av europeiske høyresidepartier - uttalte i forrige uke at meningsfeller i andre EU-land nå har «oppfordret ham» til å formalisere et samarbeid. I januar reiste Salvini til Polen, der han besøkte det nasjonalkonservative Lov og rettferdighet-partiet og snakket om at de to landene skulle initiere en «europeisk vår» som vil bety slutten for tysk og fransk dominans på kontinentet.