Nyhetsbrev torsdag 28. mars: Åtte ganger «nei» + VG får enda mer kritikk + Nytt trusselbrev

NEI. NEI. NEI. NEI. NEI. NEI. NEI. NEI: Theresa May varslet i går at hun lover å gå av dersom hennes fremforhandlede brexit-avtale med EU får flertall i Underhuset («her final desperate card to tame the Brexit rebels», ifølge The Guardian). Lovnaden førte umiddelbart til at flere tory-politikere – som tidligere har bidratt til å stemme ned Mays forslag to ganger – uttrykte støtte til avtalen (samtidig som de mest ihuga brexit-tilhengerne fortsatt ikke lar seg rikke).

Enkelte Labour-politikere – som tidligere har støttet avtalen – indikerte at de nå kommer til å snu, fordi Mays varslede avgang virker å ha kommet etter press fra «senior Tory rebels» med affinitet for hard brexit (blant annet Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg), som i helga stilte dette som et slags ultimatum til statsministeren.

I går stemte de folkevalgte over ikke mindre enn åtte ikke-bindende forslag, blant annet å avblåse hele brexit, forlate unionen uten avtale eller fortsette i en tollunion. Samtlige forslag ble nedstemt, men tollunion-idéen var litt mindre dårlig likt enn de andre alternativene (bare 272 av 536 mente det var et dårlig forslag). Forslaget om en folkeavstemning over den av brexit-løsningene politikerne til slutt ender på, kom på andreplass: 295 politikere likte det ikke. Begge disse forslagene er for øvrig mindre upopulære enn Mays fremforhandlede brexit-avtale.

På mandag skal Underhuset stemme over samtlige forslag på nytt, fordi noen mener alt kan ha endret seg til da (men i mellomtiden kan det altså bli en ny avstemning over Mays avtale). Bonus: Dagens britiske forsidetitler (samtlige har selvfølgelig bilde av May):

  • What more does she have to do? (Daily Express)
  • Will her sacrifice be in vain? (Daily Mail)
  • I’m off! …Now back my deal (The Sun)
  • Back me and sack me (i)
  • Parliament finally has it’s say: No. No. No. No. No. No. No. No(The Guardian)

KRISTELIG KRISEMÅLING: KrF får magre 2,4 prosent oppslutning på den siste partimålingen til avisa Vårt Land – visstnok den dårligste enkeltmålingen for partiet etter krigen. «Det er i ferd med å bli et spørsmål om disse partienes overlevelse», sier valgforsker Bernt Aardal, som påpeker at flere andre målinger viser «det samme bildet». Olaug Bollestad, nestleder i Krf, avviser overfor Vårt Land at årsaken til den sviktende opplutningen er at partiet har gått inn i Solberg-regjeringen. «Vi ville fått denne utfordringa uansett hvilken side vi hadde valgt», mener hun.

«IKKE FABRIKKERT»: VG har konkludert i dansevideosaken og beklager at kilden Sofie er gjengitt med et sitat hun ikke kan stå inne for i den aktuelle konteksten – «så ble det litt mye» – og at de har håndtert henne dårlig. Samtidig tilbakeviser avisa at sitatet er fabrikkert. Her er hele evalueringen.

Journalisten som møtte Sofie, Lars Joakim Skarvøy, får nå et halvt års permisjon mens hans rolle i avisa avklares. Sjefredaktør Gard Steiro har styrets tillit og får fortsette i jobben.

Presseeksperter er delt i synet på hvordan Norges største avis har håndtert saken etter at Sofie sto fram på TV 2 og mente VG hadde lagt ord i munnen på henne: Mens enkelte mener avisa utviser historisk åpenhet, mener blant annet medieprofessor Paul Bjerke at det hadde vært på plass med en ekstern gransking.

Andre reagerer på at både VGs offentlige rapport og Skarvøy i intervjuer refererer hva Sofie har sagt i off the record-samtaler. Saken har også ført til debatt om norske journalisters sitatpraksis.

HITTIL UKJENT TRUSSELBREV: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker enda et mistenkelig brev i forbindelse med Wara-saken, skriver NRKEn «framtredende politiker», som ikke ønsker å stå fram med navn (men som har fått hjemmet sitt avbildet i teaterstykket «Ways of seeing»), har mottatt et brev som er håndskrevet, delvis basert på utklipte bokstaver fra aviser og «egnet til å framkalle frykt», etter det NRK forstår.

PST vil verken bekrefte eller avkrefte at brevet er en av hendelsene i Wara-saken som sikkerhetstjenesten tidligere har omtalt som ikke offentlig kjent. Den permitterte justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er som kjent siktet for å ha diktet opp en kriminell handling i forbindelse med brannen i familiens bil natt til 10. mars. Hennes forsvarer John Christian Elden svarer avkreftende på NRKs spørsmål om Bertheussen har fått spørsmål fra PST om hun «har sendt truende brev til andre enn til Wara-familiens adresse».

MER BEREDSKAP – ELLER FÆRRE CRUISE? Aftenposten har kartlagt loggene til sjøtrafikksentralene og Kystverkets beredskapsavdeling – og skriver i dag at Viking Sky var det sjette passasjerskipet som kom i drift langs norskekysten bare i løpet av det siste året. 114 skip har fått motorstopp langs kysten siden 2017.

I flere av hendelsene skal det ha vært små marginer før det gikk galt. Erna Solberg (H) sa rett ut i spørretimen onsdag at vi ikke vil takle en stor cruise-ulykke i nordområdene. Nordlys mener statsministeren gjør en svak figur i saken om beredskap i nord, og skriver på lederplass at «regjeringen hennes ser mer og mer ut som et prosjekt som ligger i konstant konflikt med distriktene».

Samtidig er opposisjonen også åpen om at det er urealistisk at vi vil takle en stor cruise-ulykke i nord, uansett hvor mange hundre millioner staten bruker på beredskap. Vi har snakket med forsker og ingeniør Knut Espen Solberg, som har god kunnskap om ulykkesscenarioer i Arktis. Han mener opposisjonspolitikerne må la redernes og beredskapsaktørenes ønskeliste over tiltak ligge litt – og heller tørre å diskutere om vi faktisk skal ha så mye cruisetrafikk«Vi som nasjon åpner jo opp for cruiseskipene. Så sitter alle og peker på hverandre. De som sitter to trinn opp i næringskjeden, politikerne, må bestemme seg for hvilken aktivitet man ønsker».