BROMANCE MED BAKRUS: Emmanuel Macrons tale for den amerikanske kongressen i går (video av hele talen her) var et heftig angrep på trumpismen og dens europeiske avleggere, på tampen av USA-besøket der mediene har hatt oppheng på hvor godt tone den franske presidenten har med Trump foran tv-kameraene. Macron pekte på politikere som «spiller på frykt og sinne», advarte mot «massiv deregulering og ekstrem nasjonalisme», harselerte med Trumps slagord ved å formane om å «make our planet great again», angrep klimafornektere, snakket om «nasjonalismens illusjon», tok Iran-atomavtalen i kraftfullt forsvar og manet til «sterk multilateralisme». Macron rundet av dagen med å vedgå på en pressekonferanse at han trolig hadde mislyktes med å overtale Trump til å unngå å gjøre noe drastisk med Iran-avtalen, og kalte USAs stadig skiftende posisjoner i internasjonale avtaler «galskap».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

NAZISTENE REKRUTTERER: Aktiviteten i de svenske nynazistmiljøene – dominert av «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) – økte i 2017, samtidig som det dukket opp et betydelig antall personer som ikke tidligere har hatt befatning med høyreekstreme miljøer. Det skjer også hyppigere at nazistene skryter av nærkamp-trening (inkludert knivangrep). Det viser den årlige gjennomgangen av såkalt raseideologiske miljøer, gjort av våre venner i Expo. (Les rapporten og oppfølgingen her). Sikkerhetspolitiet Säpo poengterer at nyrekruttering og økt synlighet ikke trenger å bety økt terrorfare. – DNMs dominans de siste årene innebærer en radikalisering av hvit makt-miljøet samlet sett. Aktivistene er kriminalitetsbelastede og bærer på et voldspotensial som de siste årene blant annet har gitt seg uttrykk i vold og opptøyer i tilknytning til demonstrasjoner, samt bombeangrepene i Göteborg rundt årsskiftet 2016/2107, sier researcher Jonathan Leman i Expo.
Selv om den norske fløyen av DNM er en sammenflettet del av samme organisasjon, er det ikke gitt at de lykkes like godt med sin rekruttering her til lands – men det kommer vi i Filter Nyheter snart tilbake til.

TOPPMØTEVORSPIEL: I morgen tidlig møtes statslederne i Nord- og Sør-Korea for første gang på elleve år. Det omhyggelig planlagte toppmøtet (her snakker vi at bordet i forhandlingsrommet er 2018 millimeter langt og 1953 millimeter bredt) skjer i den demilitariserte sonen på grensen mellom landene. Kim Jong-un og Moon Jae-in skal diskutere tre teamer: atomvåpenprogrammet (vs. militære installasjoner og amerikanske styrker på Sør-Koreas kant), forbedring av bilaterale relasjoner generelt, og en formell fredsavtale (som aldri har blitt inngått etter våpenhvilen etter Korea-krigen). Det vil ikke bli meislet ut noen avtaler over bordet nå, men møtet kan klargjøre Kims posisjoner før det varslede møtet med Donald Trump i juni og videre tautrekking med Kina.

FENGSEL FOR BRYSOMME JOURNALISTER: 14 ansatte i Tyrkias største Erdogan-kritiske avis, Cumhuriyet, er dømt til fengselsstraffer basert på myndighetenes påstander om at journalistene har støttet terrorgrupper (PKK, Gulen-bevegelsen og DHKP-C). Sjefredaktør Murat Sabuncu og gravejournalisten Ahmet Sik fikk begge sju og et halvt års fengsel, mens avisas styreleder ble dømt til åtte års fengsel. Internasjonale pressefrihets- og menneskerettighets-organisasjoner har betegnet rettssaken som en rent politisk prosess for å kneble redaksjoner som har skrevet kritisk om presidenten og hans parti. – Tyrkiske myndigheter må slutte med å framstille journalister som terrorister, og løslate det store antallet presseansatte som har blitt fengslet for å gjøre jobben sin, uttalte Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) etter dommen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det kommer til å koste litt. Har du lyst til å bidra, kan du nå sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!