Nyhetsbrev torsdag 24. oktober: Nærmer seg Halloween-Brexit + Menneskehandel-ofre var fra Kina

SNART HALLOWEEN: Hvem skal redde Boris? Statsministeren har to valg, ifølge The Guardian: Forsøke å tvinge sin fremforhandlede EU-avtale gjennom i parlamentet, noe som mildt sagt blir vanskelig. Eller risikere sin egen posisjon og styre direkte mot nyvalg før jul, noe som krever 2/3-flertall og dermed Labours støtte.   Johnsons avtale gikk forbi første hinder tirsdag, da de overordnede prinsippene ble vedtatt med 329 mot 299 stemmer. Men de folkevalgte skrotet deretter statsministerens forslag til en svært hektisk tidssplan for den videre behandlingen, som blant annet innebærer votering over tilleggsforslag og endringer.
Et møte mellom Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn førte ikke fram onsdag. Statsministeren har nå sagt at han avventer et vedtak fra EU-landene, som han motvillig har bedt om en utsettelse. Samtidig jobber han iherdig for at utsettelsen skal bli kortest mulig, eller aller helst at EU sier nei. Vedtaket er ventet tidligst fredag. Enkelte kilder i Tory-partiet mener at det finnes et flertall i Underhuset for Johnsons EU-avtale. Men Downing Street-kilder frykter at Labour konsekvent vil stemme for å utsette behandlingen, samt svinge partipisken over de 19 representantene som bidro til at prinsippene rundt avtalen ble vedtatt tirsdag.
Om behandlingen av avtalen fortsetter, kan også de «ulydige» Labour-representantene falle ifra dersom de ikke får inn endringer de mener er nødvendige. Og samtidig rykker Johnsons «halloween deadline» – 31. oktober klokken 23 – stadig nærmere.

JAKTER MENNESKESMUGLERE: De 39 menneskene som ble funnet døde i kjølekontaineren til en lastebil i Essex i Storbritannia i går, var kinesiske statsborgere. Politimyndigheter i flere land samarbeider nå for å kartlegge ferden til menneskesmuglingen. Lastebilen kom trolig til Storbritannia via Zeebrugge i Belgia, men myndighetene der mener det er lite sannsynlig at ofrene kan ha blitt satt om bord der.

OCASIO-CORTEZ VS. ZUCKERBERG: Sannsynligheten er høy for at en av nyhetsfeedene dine denne uka vil bringe deg videoklipp av Demokratenes mest populære kongresspolitiker som griller Facebook-boss Mark Zuckerberg. Her er en hendig forklaring på feiden om hvorvidt Facebook skal la politikere lyve i betalte annonser.

FRAMDRIFT i SPIONAVTALE: Utleveringen av den spiondømte nordmannen Frode Berg fra Russland ser ut til å være i ferd med å bli formalisert. En russisk kommisjon har nå anbefalt benådning av Berg, skriver nyhetsbyrået Interfax ifølge NRK. I forrige uke ble det kjent at Berg etter alt å dømme er del av en nær ferdigforhandlet avtale som blant annet involverer en russisk etterretningsagent fengslet i Litauen.

«MORDERZOMBIER»: I starten av uka fulgte vi rettssaken mot lederne i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i Oslo tingrett, der Fanny Bråten og Lars Thorsen er tiltalt for hatefulle ytringer om muslimer. Her er de siste artiklene: