Nyhetsbrev torsdag 19. april: Mange fly sjekkes etter katastrofal teknisk feil + Brasils «Trump» preger presidentvalgkamp

MØRK VALGKAMP: Kan «Brasils Trump» ende opp som president? Det er ikke lenger helt usannsynlig – selv om Jair Bolsonaro fredag ble strafferettslig tiltalt for rasistiske/nedverdigende kommentarer om urbefolkning, kvinner, flyktninger og LHBT-ere. Den ultrakonservative presidentkandidaten hadde på tampen av forrige uke 17 prosent oppslutning, på papiret dødt løp med Marina Silva, en internasjonalt anerkjent miljøvernforkjemper og tidligere minister. (Valgsystemet innebærer en runde to hvis ingen får over 50 prosent). Bolsonaro er populær som «lov og orden»-kandidat i kjølvannet av Brasils enorme korrupsjonsskandaler som felte president Dilma Rouseff i 2016 og som har endt med fengselsstraff for eks-president Luiz Inácio «Lula» da Silva. Bolsonaro kaller seg selv en «sterk mann», er kjent for grovt homofobe, rasistiske og misogyne uttalelser, har hyllet landets tortur av fanger på 1970-tallet og snakker generelt varmt om militærdiktatur. Bolsonaros sønn, som i likhet med faren er kongresspolitiker, har sammenlignet ham med Marine Le Pen og Geert Wilders, skriver The Guardian.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

FLERE FLY MED SAMME FEIL: Den mye omtalte flyulykken tirsdag, der en kvinnelig passasjer døde etter at en motor i Southwest Airlines-flyet eksploderte, kan ha hatt blitt forårsaket av tilsvarende tekniske feil – et tretthetsbrudd i motorens vifteblader – som ved uhell med samme flyselskap i 2016. Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA varsler at et stort antall fly med motortypen må inn til obligatoriske undersøkelser, mens en rekke flyselskap allerede har startet granskningen. Totalt er flere enn 8000 Boeing 737-fly utstyrt med CFM56-7B-motoren.

AGENDA OG GMAIL: – Alle som har en agenda for å få mest gjennom snakker med politikere. Sånn skal det være. Men helt ærlig så liker jeg ikke ordet lobbyist. Når du er ansatt i en organisasjon eller i en ledelse som skal påvirke næringsaktører, så liker jeg ikke ordet lobbyist. Jeg mener at alle har en rett til å forsøke å snakke med politikere, sa Per Sandberg  (iflg. Dagbladet) da han i dag vitnet i arbeidsrettssaken der Frode Reppe har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver Norske Sjømatbedrifters landsforening (NSL).Reppe, som ville ha en uoffisiell kanal til fiskeriministeren, har tidligere forklart at han fikk Sandbergs private e-postadresse på en lapp skrevet av statsråden selv.  Sandberg ble ikke spurt direkte om dette i retten, og sier at han ikke vil svare på spørsmål fra media om saken før det foreligger rettskraftig dom.

HOLDT!: Skal Luftforsvarets base på Andøya legges helt ned, inkludert aktiviteten med fly-overvåkning til havs? Det er spørsmålet som Stortingets utenriks- og forsvarskomité har utsatt, igjen. Nå er dato 16. mai. Usikkerheten stammer blant annet fra nye lekkasjer fra kilder i Forsvaret, som viser at Luftforsvaret setter nødrullebane på Evenes er «et ufravikelig krav» for at Andøya kan legges helt ned. Årsaken er risiko for at flyene kan gå tom for drivstoff i lufta om noe skulle hindre flyene å lande på den primære rullebanen, og derfor må gå inn for landing mens flyet enda har nok drivstoff på tanken til å fly til neste flybase. Dette forkorter flyenes rekkevidde. Den parallelle rullebanen som finnes på Evenes flyplass i dag er ikke godkjent som nødrullebane. Nettstedet aldrimer.no publiserte utdrag fra dokumentet, et gradert vedlegg til konseptvalgutredningen for Evenes, tirsdag. Opplysningene står i strid til hva regjeringen har opplyst Stortinget; At nødrullebane ikke er nødvendig i fredstid, og at den eksisterende parallelle taksebanen kan brukes i krigstid.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter