Nyhetsbrev torsdag 18. oktober: Frp-Keshvari risikerer fengsel ved straffesak + Giske-intrigene i den nye Ap-boka

SVINDLET STORTINGET: Etter å ha blitt avslørt av Aftenposten, ser Frp-profilen Mazyar Keshvari ut til å innrømme å ha fått store pengebeløp fra Stortinget basert på falske reiseregningerI så fall risikerer han fengselsstraff i tillegg til konsevensene for den politiske karrieren. (Ut fra straffenivået går grensa for ubetinget fengsel omtrent på 100 000 kroner, det er ennå uklart hvor mye Keshvari vedgår å ha svindlet til seg). Etter å ha fått innsyn i stortingsrepresentantenes reiseregninger, avdekket Aftenposten at Keshvari siden høsten 2016 har  levert en lang rekke refusjonskrav for kjøre- og kost-godtgjørelser for reiser han aldri har vært på. Flere ganger har han beviselig vært på Stortinget eller partimøter i Oslo på tidspunkter der han skrev i regningene at han var i helt andre landsdeler. Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi slår fast at Keshvari har «tilegnet seg fellesskapets midler på urettmessig måte», og Siv Jensen bruker ordene «svik» og «alvorlig tillitsbrudd». Stortingets direktør vedgår forøvrig at reiseregninger er et «tillitsbasert system».
Keshvari – som er Siv Jensens vara på Stortinget og medlem av kontrollkomiteen – er sykmeldt, og vara Carl I. Hagen kommer dermed inn i kraft av 2. vara under sykmeldingen.

PUBLISERER GISKE-VARSLENE: I dag lanseres Ap-boka der VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, kommer med nye detaljer om de interne konfliktene i partiet etter valgnederlaget i fjor høst. I «Arbeiderpartiet – Alle skal ned» publisereres også selve Metoo-varslene mot Trond Giske, noe som garantert har vært advokatmat for Kagge forlag og Giske selv. Jeg har bare rukket å lese noen kapitler, men her er noen av intrigene som skaper overskrifter i dag, pluss et par til:

  • Hadia Tajik truet med å gå av i misnøye mot Ap-ledelsens håndtering av Giske-saken.
  • Tajik skal ved en anledning ha gått inn på et møte med Trond Giske og Jonas Gahr Støre med spørsmål om de hadde «gutteklubb». Fra boka, om Giske: «Istedenfor å konkurrere om arbeidsoppgaver og profilering utad, gikk han rundt og forbi henne, og ignorerte henne. Giske og hans allierte, sekretariatsnestleder Halvard Ingebrigtsen, kunne tilforlatelig troppe opp på Støres kontor, lukke døren bak seg og få avklaringer på store og små saker uten at Tajik, som satt på kontoret sitt bare meter unna, ble involvert»
  • Alle Støres daværende rådgivere –Thomas Boe Hornburg, Camilla Ryste, Hans Kristian Amundsen og Anniken Huitfeldt – advarte, i likhet med Martin Kolberg, mot å sette inn Giske som finanspolitisk talsmann og vrake Marianne Marthinsen.
  • Det etterhvert elendige forholdet mellom Hadia Tajik og rådgiver Svein Tore Bergestuen, som endte med at han sluttet og at Tajik regnet ham som uønsket for videre arbeid i partiet, ble fra Bergestuens side beskrevet som «på grensen til trakasserende».
  • Tajik og hennes nærmeste rådgivere skal ha brukt «Frank», som i Frank Underwood fra House of Cards, som kodeord for Giske når andre kunne overhøre samtaler.
  • Støre skulle invitere til forsoningsmiddag, men sendte ved et uhell eposten til Trond Helleland i Høyre i stedt for til Giske.

MÅ LESES: Washington Post har i dag publisert den siste kommentarartikkelen Jamal Khashoggi skrev for avisa før han forsvant. Dissidenten – etter alt å dømme drept og partert i en operasjon beordret av regimet i Saudi-Arabia – peker der på manglende ytringsfrihet i de arabiske landene og veien framover for kritiske stemmer.
FOR DÅRLIGE BEVISER: Spionsiktede Mikhail Botsjkarjov kan bli løslatt, etter at Oslo tingrett i dag falt ned på at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Politiets sikkerhetstjeneste ba om ytterligere varetektsfengsling for russeren, som de mener snoket etter sensitive data da han deltok på et seminar på Stortinget. Tingretten mente på sin side at verken vitneavhør eller tekniske undersøkelser har styrket mistanken mot Botsjkarjov. Kjennelsen har oppsettende virkning, som betyr at Botsjkarov ikke blir satt på frifot før Borgarting lagmannsrett har vurdert PSTs anke i morgen ettermiddag.

FIKK DU MED DEG? Vi avdekket tirsdag at nestlederen i mikropartiet «Alliansen», Bjørn Christian Rødal (31), dagen i forveien hadde deltatt på et seminar i Ukraina der han holdt tale sammen med blant andre nynazistledere fra Tyskland (kjent for samarbeid med «Den nordiske motstandsbevegelsen») og en kjent antisemittisk amerikansk skribent. Rødal var også tilstede under en stor gatedemonstrasjon dagen før, der flere høyreekstreme grupperinger dominerte. Les i artikkelen hva nordmannen sier om egen deltagelse på konferansen.