God formiddag!

BLÅGRØNT SKIFTE:

  • Sveinung Rotevatn (V) - som blant annet har beskyldt Sylvi Listhaug for «rått, politisk spel» og «berre spinn», er statssekretær-utnevnelsen i justisdepartementetr alle kommer til å følge med på framover. –  Nå snakker vi om en ny regjering og en ny, felles politikk, sa han i går.
  • NTB påpeker at Venstre skilte lag med regjeringspartnerne Høyre og Frp ved den aller første anledning da Stortinget behandlet forslag om asylreturer i dag.
  • Statssekretær Rebekka Borsch (V), som skal jobbe for forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), ble den som fikk mest tyn for å møte seg selv i døra i går. «En stemme på meg er en stemme mot Frp»skrev hun i august i fjor.
  • Nevnte justis- beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug var, selvsagt, den eneste statsråden som stilte med et spisset utspill allerede på nøkkeloverrekkelsen - om «monstrene på nettet» som begår overgrep mot barn
  • Statsminister Erna Solberg måtte på gårsdagens store pressekonferanse etter paraden på slottsplassen bruke minst like mye tid på #Metoo-skandalen i Høyre som på statsrådene. Hun måtte blant annet beklage uttalelsen om at saken «først og fremst er trist for Kristian» og svare på hvor troverdig det er at hun ikke visste noenting om en eneste bekymringsmelding. (Hele PK-en her)

STILLER TIL AVHØR: Det ser ut som om Russland-samrøre-etterforsker Robert Muellers strategi har gitt uttelling: Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon vil nå la seg avhøre av spesialetterforskerne, i stedet for å måtte vitne foran en storjury. Mueller kommer blant annet til å grilleeBannon om hvorvidt Trump instruerte Michael Flynn om å lyve for FBI om sine samtaler med russerne (det var derfor han fikk sparken under en måned etter tiltredelsen), og pumpe ham for info om omstendigheten rundt avskjedigelsen av FBI-sjef James Comey i fjor, skriver Washington Post. Etter at det i går ble kjent at Bannons lukkede vitnemål for etterretningskomiteen i Representantenes hus omtrent var fjernstyrt fra Det hvite hus via telefon, blir det svært spennende hvor åpen Bannon har tenkt å være overfor selve den strafferettslige etterforskningen.

GJENGENE ANGRIPER: Svensk politi sier den kraftige eksplosjonen ved politistasjonen i Rosengård i Malmø i går kveld var et angrep «rettet mot politiet og deres virksomhet» og justisminister Morgan Johansson kaller det «avskyelig og feigt», og lover å trappe opp bekjempelsen av gjengkriminalitet med økte ressurser og skjerpede straffer. To personer i 20-årene, begge tidligere kjent for politiet og med tilhørighet i kriminelle miljøer, er pågrepet og mistenkt i saken. Ingen ble alvorlig skadet, men smellet var så kraftig at det kunne høres i flere bydeler, og rystelsene fikk folk til å lure på om det var jordskjelv, forteller vitner til Expressen. Den samme politistasjonen ble for øvrig angrepet med flere skudd fra et håndvåpen sommeren 2016. Tidligere på dagen i går ble tre personer skadet i skyting mot en politibil i Stockholm, og statsminister Stefan Løfven sa til nyhetsbyrået TT at han holder muligheten åpen for å sette inn militæret  i kampen mot gjengene.