Nyhetsbrev torsdag 15. februar: Skandalepresident går av + «Norges dyreste kjøkkeninngang» blir enda dyrere

Du vet den byggingen de driver med rundt Stortinget, som holdt på å felle stortingspresidenten i fjor og som Michael Tetzschner (H) har kalt «Norges dyreste kjøkkeninngang» (men som i anstendighetens navn omfatter totalrehabilitering av en svær bygård i tillegg til en underjordisk tunnel og et nytt postmottak)? Vel, det blir enda dyrere.

Offisielle tall kommer seinere i dag, men etter det Dagens Næringsliv kjenner til må norske skattebetalere belage seg på å bruke ytterligere 100 millioner på byggeprosjektet. Totalkostnaden, som i 2015 var anslått til 1,1 milliarder, vil dermed overstige 2 milliarder kroner og må trolig ha ekstrabevilgninger i revidert statsbudsjett.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Klar for å få vite om enda en kjempesmell? Flyselskapet Norwegian har levert et underskudd for 2017 som er dobbelt så stort som ventet. Bjørn Kjos’ forklaring er global ekspansjon, flåtefornyelse og dyrere drivstoff mot slutten av året. Den legendariske finansmannen George Soros er blant dem som har «shortet» Norwegian-aksjen, altså stilt seg i en posisjon der han tjener på et kursfall, og kan nå gni seg i hendene.

Massakren i Miami: 17 barn og voksne er drept i skoleskytingen i den velstående Miami-forstaden Parkland i Florida i natt. Fem av de 15 som behandles på sykehus, er livstruende skadet. Det er den 18. skoleskytingen i USA så langt i 2018 og den åttende som ender med dødsfall.

Vi gjentar: Så langt i 2018.

Den 19 år gamle gjerningsmannen var bevæpnet med en lovlig innkjøpt semiautomatisk rifle og «tall-løse» magasiner med ammunisjon, ifølge lokalt politi. Myndighetene sier de har funnet «forstyrrende» aktivitet på hans kontoer i sosiale medier. 19-åringen, som ble pågrepet kort tid etter ugjerningen, var utvist fra skolen han angrep på grunn av dårlig oppførsel – ifølge medelever og en lærer dreide dette seg om at han hadde hatt med skytevåpen i ranselen.

«No child, teacher or anyone else should ever feel unsafe in an American school», tvitrer Donald Trump. Men ingen holder pusten i påvente av strengere våpenlover – denne gangen heller.

Nesten utrolig. Men sant. En 15 år gammel jente som anmeldte et seksuelt overgrep ble tatt inn til avhør på et barnehus et sted på Østlandet. Der fant politiet et bilde på mobiltelefonen hennes der hun røyker hasj. Dermed ble 15-åringen bøtelagt, mens overgrepet ble henlagt. Hennes far, som sier jenta ruset seg for å takle traumene etter overgrepet – som ikke overraskende er blitt verre som følge av politiets behandling av henne – vil bringe saken inn for Spesialenheten for politisaker, skriver VG.

Saken «gir en svært vanskelig signaleffekt for alle jenter og gutter som ønsker å anmelde et forhold, og som risikerer å bli straffet for noe helt annet. Det kan føre til at noen ikke går til anmeldelse, og det er svært uheldig», sier jentas advokat, Skjalg Jarnang.

Lesestoff på vei: Trumps tidligere stabssjef Reince Priebus har skrevet memoarer om sine seks måneder i Det hvite hus; tydeligvis nok et vitnesbyrd om galskapen som utspiller seg i det ovale kontoret.

Exit Zuma: Sør-Afrikas skandalebefengte president Jacob Zuma (75) ble i går kveld presset av sitt eget parti til å fratre, etter ni års statsledelse preget av politietterforskninger av alt fra voldtekt til svindel og misbruk av offentlige midler.

I sin avgangstale på tv i går gjorde Zuma det klart at han gikk av mot sin egen vilje, mens sørafrikanske avisforsider i dag kjører overskrifter som «Trassig avgang» og «Marerittet er over».

Nå skal partileder Cyril Ramaphosa etter alt å dømme overta presidentembetet og de presserende oppgavene med å få vanstyrte statseide selskaper på rett kjøl, gjenopprette finansmarkedenes tillit til landet, takle den omfattende korrupsjonen og redusere arbeidsledigheten, som ifølge Bloomberg er på skyhøye 27 prosent.

Farvel til Tsvangirai: I nabolandet Zimbabwe døde i går Morgan Tsvangirai, som i mange år var den viktigste politikeren i opposisjon til Robert Mugabe, presidenten som ble avsatt i fjor etter 30 år ved makten.

Tsvaringai, en tidligere gruvearbeider og fagforeningsleder, grunnla partiet Movement for Democratic Change (MDC) i 1999 og ga mange et håp om at Mugabes undertrykkende regime kunne stanses. Men partiet ble motarbeidet av Mugabes apparat med til dels voldelige midler hver gang de stilte til valg (Tsvaringai ble selv flere ganger banket opp og fengslet for sin politiske aktivitet). Da han til slutt gikk inn i en koalisjon med Mugabe i 2009 og ble statsminister, endte samarbeidet fire år senere etter at landets økonomi  kollapset i hyperinflasjon.

MDC er nå et splittet parti uten noen klar leder som kan utfordre Mugabes etterfølger i valget senere i år, skriver BBC.

  • Ifølge vår hjemmelagde algoritme – kall det gjerne intuisjon – har du ennå venner som du har latt være å anbefale nyhetsbrevet til. Kan det virkelig stemme? Har du lyst til å føle på dette hugget av dårlig samvittighet en gang til? Send dem denne lenken, du. (Ikke fortell dem at det er gratis og tilgjengelig for alle, gi inntrykk av at du har fått bare én ekstra invitasjon til et eksklusivt nettverk der de har 30 prosent sjanse til å bli akseptert, eller noe.)

Med vennlig hilsen,

Filter-redaksjonen