Nyhetsbrev torsdag 14. juni: Politisjef sier Listhaug visste, og USA lover betydelig avrustning innen 2,5 år

HVA VISSTE LISTHAUG? Etter VGs store Young Bloods-avsløring, der det heter at den kriminelle gjengen med «sterke bånd til kriminelle nettverk på Vest-Balkan» har fått befeste sin posisjon de siste ti årene og nå «holder drabantbyen Holmlia i Oslo i sitt jerngrep», har debatten handlet om hvem som er ansvarlig for utviklingen.

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) mener politiet «dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll» da hun satt i departementet, men får svar av politimester Hans Sverre Sjøvold: – Jeg vil nøye meg med å si at Listhaug på flere møter da hun var statsråd fikk presentert fyldig informasjon om gjenger og ungdomskriminalitet i Oslo sør, skriver han i en e-post til VG.

Sjøvold er også uenig i Listhaugs beskrivelse av situasjonen: – At Oslo har utfordringer med gjenger og unge kriminelle, er ikke ensbetydende med såkalte «svenske tilstander», hvis det skal bety at politiet har mistet kontroll i hele bydeler eller ikke kan gå inn i enkelte områder: Der er vi heldigvis ikke i Oslo, men som vi har vært tydelig på i lang tid: Hovedstadens utfordringer krever innsats nå og over tid, skriver han.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

NATTA: «Alle kan sove godt i natt», tvitret president Trump til USA og verden da han landet på amerikansk jord. «Nord-Korea utgjør ikke lengre en atomtrussel» kunngjorde han. Vel. Atomvåpnene til Kim Jong-un har foreløpig ikke dratt noen steder. Utenriksminister Mike Pompeo svarte amerikanske journalister at hans mål er at Nord-Korea har gjennomført en «betydelig avrustning» (major disarmament) innen Trumps presidentperiode er over, altså 2,5 år, med oppstart på arbeidet (the engagement) neste uke. Ekspert-anslag for hvor lang tid det vil ta å gjennomføre en komplett avrustning spenner fra alt fra Pompeos anslag til 15 år.

Det virkelige målet på suksess er om de påfølgende forhandlingene lukker gapet mellom USA og Nord-Korea i hvordan partene definerer atomavrustning og legger ut konkrete, verifiserbare steg som reduserer den nordkoreanske atomvåpen-trusselen, sier Kelsey Davenport, direktør for ikke-spredningspolitikk i Arms Control Association til The New York TimesPSST: Fikk du med deg saken vår som skisser opp akkurat dette gapet? Ikke? Les den her.

UNDERSØKER VARSLER PÅ NYTT:  Den svarte skyen over toppbyråkraten i Osloskolen, utdanningsdirektør Astrid Søgnen, ser ikke ut til å gå vekk. Søgnen fikk tidligere i vår mye kritikk for behandlingen av lektor Simon Malkenes’ uortodokse beskrivelse av en klassetime på nasjonal radio. Så kom avsløringen i Dagsavisen denne uken om flere varsler på Søgnen og fryktkultur tilbake i 2014, som det ikke ble gjort noe med. På grunn av avsløringen har Oslo kommune bestemt at Utdanningsetatens administrasjon skal se på varslene på nytt.

SKARP OPPSUMMERING: Det skrives ikke like mye om luftambulanse-saken i mediene lenger, men på Stortinget og i Nord-Norge er saken langt fra glemt. Nordlys’ kommentator Tone Angell Jensen har en skarp oppsummering av hvilke alvorlige spørsmål kontroll- og konstitusjonskomiteen sitter med i kjølvannet av sakene om mulig rolleblandringer og tette nettverk blant de sentrale aktørene i anbudsprosessen.

BEHOVET FOR OVERVÅKNING: Vi gjenga Nordlys’ opplysninger om at amerikanerne skal være på Andøya og øve på overvåkning av Barentshavet i foreløpig to uker. En oppmerksom nyhetsbrevleser, Odd, sa han ikke hadde funnet opplysningen om to uker noen andre steder. Så vi ringte Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), men de ville ikke si noe om tidsaspektet av forsvarsstrategiske hensyn, og sa i tillegg at bruken av begrepet «øvelse» får stå for forsvarsministerens regning (han sa det til Aftenposten). Dermed henvendte vi oss til forsvarsdepartementet, som avkreftet at det er en øvelse, og betegner det i stedet som et «samarbeid», og videre: «Lengden på aktiviteten er avhengig av det operative behovet», og at lengden ikke kan oppgis på grunn av operasjonssikkerheten. Departementet justerte etterpå uttalelsen til at «lengden på aktiviteten er avhengig av behovet og vil derfor variere». Debatten i saken har dreid seg om hvorvidt amerikanerne er på Andøya fordi Norge selv ikke makter å overvåke godt nok. Vi spurte derfor hva departementet legger i «behov», og fikk til svar at det er «behovet for å gjøre det de skal gjøre». Det som gjøres er altså overvåkning av nordområdene, blant annet å holde oppsyn med russisk ubåt-aktivitet. Med tanke på personell-mangelen på Andøya kan de se ut som «behovet» vil vare en stund.

Takk Odd, for bra spørsmål.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Hilsen Filter Nyheter-redaksjonen