SNART, ELLER IKKE SNART: Twittermeldingen fra Donald Trump da han sto opp i morges kan tolkes som at et amerikansk angrep mot Assads styrker likevel ikke er nært forestående: «Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”» Øvrig utvikling i Syria-saken:

  • President Emmanuel Macron hevder Frankrike – som etter alt å dømme vil delta i et eventuelt angrep – har bevis for at det ble brukt kjemiske våpen (klorgass, «minst») i Douma og at Assad-regimet sto bak.
  • Storbritannias statsminister Theresa May ser ut til å ha støtte blant de andre regjeringsmedlemmene for å bistå USA i et eventuelt angrep, og holder det åpent om hun i så fall vil iverksette det uten å konsultere Underhuset. Labour-leder Jeremy Corbyn sier at «mer bombing, mer drap og mer krig vil ikke redde liv» og krever at May kommer til parlamentet med beviser og begrunnelser før beslutningen tas. En meningsmåling fra YouGov viser at bare 22 prosent av britene støtter et kryssermissil-angrep mot syriske mål.
  • Russisk UD advarer vestlige land om konsekvensene av et «hodeløst» angrep, og uttalte på en pressekonferanse i ettermiddag at landet ikke ønsker en eskalering.
  • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge ikke er blitt bedt av USA om å delta, ifølge NTB.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

APROPOS KJEMISKE VÅPEN: (Litt skremmende at man kan si det, eller?) Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bekrefter i sin granskningsrapport, etter å ha tatt blodprøver av ofrene i Salisbury, at det dreide seg om en bestemt nervegift med svært stor renhetsgrad. Rapporten underbygger Storbritannias påstander om at en russiskutviklet gift kalt Novitsjok ble brukt i attentatet mot den tidligere russiske dobbeltagenten på britisk jord. «Det er ingen tvil om hva som ble brukt, og det gjenstår ingen alternative forklaringen om hvem som er ansvarlig - bare Russland har midlene, motivet og historikken», kommenterte utenriksminister Boris Johnson da konklusjonen ble kjent