Nyhetsbrev torsdag 12. april: Alle prøver å tolke denne Trump-tweeten + Nervegift-bekreftelse for Storbritannia

SNART, ELLER IKKE SNART: Twittermeldingen fra Donald Trump da han sto opp i morges kan tolkes som at et amerikansk angrep mot Assads styrker likevel ikke er nært forestående: «Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”» Øvrig utvikling i Syria-saken:

  • President Emmanuel Macron hevder Frankrike – som etter alt å dømme vil delta i et eventuelt angrep – har bevis for at det ble brukt kjemiske våpen (klorgass, «minst») i Douma og at Assad-regimet sto bak.
  • Storbritannias statsminister Theresa May ser ut til å ha støtte blant de andre regjeringsmedlemmene for å bistå USA i et eventuelt angrep, og holder det åpent om hun i så fall vil iverksette det uten å konsultere Underhuset. Labour-leder Jeremy Corbyn sier at «mer bombing, mer drap og mer krig vil ikke redde liv» og krever at May kommer til parlamentet med beviser og begrunnelser før beslutningen tas. En meningsmåling fra YouGov viser at bare 22 prosent av britene støtter et kryssermissil-angrep mot syriske mål.
  • Russisk UD advarer vestlige land om konsekvensene av et «hodeløst» angrep, og uttalte på en pressekonferanse i ettermiddag at landet ikke ønsker en eskalering.
  • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge ikke er blitt bedt av USA om å delta, ifølge NTB.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

APROPOS KJEMISKE VÅPEN: (Litt skremmende at man kan si det, eller?) Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bekrefter i sin granskningsrapport, etter å ha tatt blodprøver av ofrene i Salisbury, at det dreide seg om en bestemt nervegift med svært stor renhetsgrad. Rapporten underbygger Storbritannias påstander om at en russiskutviklet gift kalt Novitsjok ble brukt i attentatet mot den tidligere russiske dobbeltagenten på britisk jord. «Det er ingen tvil om hva som ble brukt, og det gjenstår ingen alternative forklaringen om hvem som er ansvarlig – bare Russland har midlene, motivet og historikken», kommenterte utenriksminister Boris Johnson da konklusjonen ble kjent

KAOSET RÅDER: Paul Ryan, den viktigste partilederen hos Republikanerne utenfor Det hvite hus, varsler at han sier takk for seg etter høstens kongressvalg. At han ikke stiller til gjenvalg betyr trolig at trumpistene får enda mer makt i partiet – og kan øke Demokratenes sjanser til å vinne tilbake flertallet i november. Blant annet kan maktvakuumet på republikansk side lede til svakere valgkampfinansiering. Det er ikke noe sjokk at Ryan forsvinner ut, men det overrasker kommentatorene at kunngjøringen kom så tidlig på året.

NORSK POLITIKK 2018 – OPPDATERING: Dagen etter at Sp-nestleder Ola Borten Moe kritiserte Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grandefor håndteringen av sex-saken fra 2008  (der den mye omtalte 17-åringen var en slektning av Borten Moe og gjest i Sp-politikerens bryllup) – kom Liv Signe Navarsete (Sp) på banen med en to år gammel nachspielsak der Borten Moe blir nevnt.  «Vi har lyst på fitta di», sto det ifølte Nationen en tekstmelding Navarsete mottok på Messenger fra partifellen Morten Søberg, men som Navarsete tror noen andre sendte fra hans telefon. Borten Moe var tilstede på den aktuelle festen men sier han først senere ble kjent med meldingenGeneralsekretær i Sp, Knut Magnus Olsensier til VG at partiet oppfatter varselet som alvorlig. (Han hadde riktignok glemt hele saken da han ble spurt av mediene om antallet #Metoo-relaterte varsler i fjor).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter