SISTE: Britisk politi har arrestert Wikileaks-gründeren Julian Assange (47) ved Ecuadors ambassade i London, der australieren har hatt tilhold siden 2012. Ecuador har trukket tilbake 47-åringens asylstatus, skriver politiet i en pressemelding, mens Ecuadors president for få minutter siden skal ha kunngjort det samme.

NY DEADLINE: Statsminister Theresa May har akseptert en ny brexit-utsettelse til 31. oktober, med muligheten til å forlate unionen tidligere dersom det britiske parlamentet blir enige om en måte å gjøre det på. Det ble klart etter seks timer debatt mellom EU-landene i går kveld (der Macron argumenterte for en kort forlengelse, mens Merkel ville gi mer tid).

May har tidligere sagt at hun ikke ville akseptere en lengre utsettelse enn 30. juni. Nå sier hun at Storbritannia fortsatt kan forlate unionen før valget til EU-parlamentet 23. mai «dersom parlamentet aksepterer utmeldelsesavtalen». På spørsmål om hun burde be om unnskyldning til britene for at de fortsatt befinner seg i EU, svarte hun i går kveld følgende: – I løpet av de tre siste månedene har jeg stemt tre ganger for å forlate EU. Dersom mange nok parlamentsmedlemmer hadde stemt som meg i januar, ville vi allerede vært ute.

Den nye utviklingen kom for seint til at britiske aviser kunne meske seg med Halloween-ordspill på dagens forsider (ja, den nye datoen er altså 31. oktober), men desken på The Metro har jobbet godt: Ved siden av det revolusjonerende bildet av et sort hull i galaksen Messier 87 – 500 millioner trillioner kilometer unna jorden – har de stablet tittelen «What brexit looks like from space» (The Times’ forside er også temmelig sterk).

FRUSTRASJON OG MISNØYE: En fersk rapport om nærpolitireformen tre år etter, der forskere fra OsloMet, UiO og Fafo har fått svar fra rundt 3100 respondenter innad i politiet, ble lagt frem i morges. Resultatene er temmelig nedslåendePolitifolk uttrykker generelt frustrasjon og sterk misnøye over egen arbeidssituasjon og flere konkrete konsekvenser av reformen.

Større politidistrikter, færre tjenestesteder og mindre lokal tilstedeværelse har ført til svakere lokalkunnskap, kommer det frem. Den uformelle kontakten med nærmiljøet er sterkt redusert. Og den opptrappede terrorberedskapen etter 22. juli har ført til at ressurser står på vent, heller enn å være ute.

En Difi-rapport fra mars i år konkluderte med at selve endringsarbeidet i reformen har stjålet betydelig med ressurser og kapasitet fra ordinært politiarbeid. – Reformen har hatt effekt på det som går på å ruste politiet for alvorlig kriminalitet, men det skorter på målet om å ha et tilstedeværende politi, sier Christin Thea Wathne, som har ledet forskningsprosjektet, til NRK.

DET SKJER NOE I SUDAN: Men i skrivende stund er det ikke helt klart hva. Statlige tv meldte i dag tidlig at militæret i landet vil komme med en «viktig kunngjøring»; regionale medier rapporterer at landets diktatoriske president gjennom 30 år, Omar al-Bashir, allerede har gått av, men det er ikke endelig bekreftet (også Reuters rapporterer nå at presidenten, ifølge en regjeringskilde, trekker seg). Samtidig sitter tusener av demonstranter rundt militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum på sjette døgnet, i protest mot hvordan landet styres.

Det skjer etter flere måneder med tiltagende demonstrasjoner mot presidenten – utløst av blant annet stigende matvarepriser, men etterhvert også med krav om større frihet og mer demokrati. Stemningen er stigende, ifølge en Al Jazeera-reporter på stedet: «Folk var ekstremt glade selv før de hørte at det skulle komme en kunngjøring. De feirer og stadig flere strømmer inn mot området. Demonstranter sier de er overbevist om at Bashir nå vil gå av».

«AKSJON FOR POLARISERING»: At Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon – omstridt for sin rolle som alt-right-guru og ytre høyre-ideolog – er invitert til Nordiske mediedager i Bergen, har falt mange tungt for brystet: Fire av seks inviterte har takket nei til å delta i en debatt om ytringsfrihet med Bannon-besøket som begrunnelse, blant annet Rune Berglund Steen(Antirasistisk senter), Camara Lundestad Joof (scenekunstner og dramatiker) og Bjørn Stærk (skribent).

Journalist og samfunnsdebattant Anki Gerhardsen vil imidlertid stille – og refser samtidig kritikerne: – De som nå takker nei, nøyer seg ikke med å markere motstand mot Bannon. De nekter å delta i en samtale om ytringsfrihet, en samtale som skal finne sted etter at Bannon vel har reist. Da blir det nærmest en aksjon for økt polarisering. Jeg synes det er urovekkende, sier hun til Filter Nyheter. Les saken vår her.

«SLAVE-ARBEIDERNE» ORGANISERER SEG: Skandalen i Ecuador, der Norges honorære konsul er anklaget for å drive en plantasje med slaveri-liknende forhold, er langt fra over. Utenriksdepartementet skriver til Filter Nyheter i en e-post at «ambassaden følger saken tett» (fra nabolandet Colombia – Norge har ikke egen ambassade i Ecuador, der den omtalte konsulen er vår representant). UD skriver at de avventer ecuadorianske myndigheters «utredning og endelige konklusjoner i saken». De lokale arbeiderne er imidlertid svært skuffet over manglende reaksjoner fra egne myndigheter, ifølge Bistandsaktuelt. Nå har de organisert seg i gruppen Esperanza de un nuevo amanecer («Håp om et nytt daggry»), og planlegger en flere hundre kilometer lang protestmarsj fra plantasjene til hovedstaden Quito.