OPPRUSTNINGS-PROPAGANADA: Vladimir Putin viste fram video og animasjoner av to nyutviklede atomvåpen-systemer under en tale direktestendt på riksdekkende tv-kanaler i dag. Beskjeden til USA var at Russlands nye «uovervinnelige» missiler og torpedoer er i stand til å utmanøvrere såkalte rakettskjold (koordinert overvåkning og nedskyting av missiler) og nå hvor som helst i verden. Putins utspill kommer fire uker etter at Pentagon kunngjorde sin nye strategi for mindre og mer håndterlige atomvåpen (noe ekspertene frykter vil senke terskelen for førstegangsbruk). – Jeg vil si til dem som har prøvd å eskalere våpenkappløpet de siste 15 årene for å få unilaterale fordeler overfor Russland, samt å innføre restriksjoner og sanksjoner – at forsøket på å stagge Russland har mislyktes, sa Putin i dag.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

NOBELMYSTERIET: Nyheten om at noen – to år på rad – har stjålet identiteten til en amerikaner for å nominere Donald Trump til Nobels fredspris, skaper selvsagt oppmerksomhet også i USA. Oslopolitiet bekrefter overfor Washington Post og New York times at FBI har vært koblet inn i saken siden i fjor høst og at politiet har gjort omfattende tekniske undersøkelser av det første nominasjonsbrevet. Listen over hvem som kan nominere til fredsprisen er lang – og omfatter i tillegg til folkevalgte blant andre svært mange universitetsprofessorer i ulike land.

DAGENS SITAT: «Hvor er farmors kors nå, Sylvi Listhaug?» (Debatten i kirkeasyl-saken avtar ikke. Baptistpastor Bjørn Olav Hansen mener det er en stund siden han så statsråden med korset rundt halsen og tror det «gradvis har begynt å sive inn at hun har forrådt kristenfolket»).

LEGGER IKKE NED VÅPNENE: The Atlantic har en interessant (og gruoppvekkende) sammenligning av dagens situasjon i Øst-Ghouta med Aleppo. VG har på sin side vært i kontakt med Hamza Beiraqdar (30),brigader og talsmann for den islamistiske opprørsgruppen Jaish al-Islam, som fortsetter kampen mot Bashar al-Assads styrker midt i bombingen av den omringede opprørsenklaven like utenfor Damaskus. – Assads militser har forsøkt å bryte seg gjennom frontlinjen og ta kontrollen over Sør-Ghouta, i over tre måneder nå. De har vært på offensiven og angrepet oss fra flere fronter, flere titalls ganger, sier Beiraqdar, som hevder at 250 av motstandernes soldater har blitt drept eller såret de siste tre månedene. – Vi er ingen terrororganisasjon, Assads folk lyver. Helt siden starten har vi kjempet for rettferdighet og kjempet imot terrororganisasjoner som al-Qaida, al-Nusra og IS, sier talsmannen.

HJEMMELEKSE: Politico har i forkant av valget søndag listet opp «12 personer som ødela Italia» – fra Justinian I den store (483 – 565) via Silvio Berlusconi og Romano Prodi (!)  til dagens Lega Nord-profil Roberto Maroni (som hadde flere ministerposisjoner under Berlusconi).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få Filters flotte nyhetsbrev rett i Facebook Messenger! Klikk på knappen nedenfor!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter