Nyhetsbrev torsdag 1. februar: Blir Ap strengere enn Frp? + Vil flytte 5000 norske arbeidsplasser

  • Korrigering: I versjonen som ble sendt ut på e-post torsdag, skrev vi at statsministeren møter Jens Stoltenberg torsdag, som er feil. Det skjer på mandag.

Siste: Over 4700 årsverk er berørt når et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg nå foreslår å legge ned fem direktorater og flytte arbeidsplassene til fylkeskommunene.

HVEM ER STRENGEST I LANDET HER: Interessant debatt på Politisk kvarter i morges, om det for øyeblikket er mulig å se forskjell på innvandringspolitikken til Sylvi Listhaug (Frp) og Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani (som framstår som spydspiss i Aps innstrammings-strategi etter valgnederlaget). Mens Frp mener Ap bare kopierer Fremskrittspartiets forslag, sier Gharahkhani at Frp er «store i kjeften» men ikke følger opp for eksempel Aps ønske om ny lovgivning mot søskenbarnekteskap og arrangerte ekteskap. Ap-politikeren vakte oppsikt med en kronikk i VG mandag, med langt skarpere innstrammingsretorikk enn partiet brukte i valgkampen.

Vil du heller ha disse nyhetsoppdateringene rett i innboksen? Meld deg på her:


 

En av motstemmene i Ap er AUF-leder i Trøndelag, Julie Hole, som reagerer på at Gharahkhani går ut og varsler at «vi ikke ønsker en liberalisering» før partiutvalget som skal jobbe med innvandring, har spurt hva grasrota mener.  – Vi er enige om å føre en streng, human og rettferdig asylpolitikk. Det betyr ikke at vi skal føre en streng og hjerteløs politikk. Vi er et sosialdemokratisk parti. Det er ikke meningen at vi skal dilte etter Frp i innvandringspolitiske spørsmålsier Hole til Adresseavisen.

NOE MÅ JO SKJE:  Selv om Storbritannia ønsker en gradvis utmelding av EU, og Brüssel har foreslått en overgangsperiode på nesten to år etter at skilsmissen er et faktum den 30. mars neste år, seiler vilkårene for denne perioden opp som en ny, alvorlig konflikt mellom partene. EU krever nemlig fulle EU-rettigheter for EU-borgere som bosetter seg i Storbritannia fram til desember 2020, noe Theresa May sier er uaktuelt. «Det må være en forskjell mellom de som kommer før vi forlater EU, og de som kommer når de vet at Storbritannia vil forlate EU», sa May i går. «Vi gjør jobben det britiske folket ba oss om, nemlig å levere på Brexit. Det var ikke meningen at ingenting skulle forandre seg, da de stemte for å gå ut av unionen», sier den britiske statsministeren, ifølge The Guardian.

MILITÆR HENGEMYR: To menn kan stoppe krigen mellom Tyrkia og kurderne, skriver Economists tidligere Tyrkia-korrespondent i New York Times i dag, etter de siste ukenes tilspissing i Syria. Jeg kan ikke nok om hele PKK-historien til å vite hvor forenklet analysen er – men den er uansett besnærende/frustrerende:  «Turkey should free Kurdish lawmakers and mayors being held on flimsy terror charges and resume stalled peace talks. In exchange, the P.K.K. should free Turkish captives and withdraw its fighters from Turkey to show good faith. But Mr. Erdogan, who doesn’t seem inclined toward compromise, apparently believes as did many before him that the Kurds can be defeated by military force. They can’t».

IKKE FORBEREDT PÅ ØKNING I FLOM OG SKRED:  Ingen i byråkrati-Norge vil ha ansvaret for å piske kommunene til å gjennomføre tiltak som sørger for at vi takler styrtregn-flommer og overvannsproblematikk i framtidaskriver Klassekampen. NVE vil dytte ansvaret på fylkesmennene, fordi direktoratet fikk et kutt på 40 millioner kroner i statsbudsjettet samtidig som flom- og rassikringssakene har økt med 60 prosent de åtte siste årene. Vel, fylkesmennene vil heller ikke ha det, og kommunene har i alle fall ikke vist seg tilliten verdig (8 av 10 er ikke forberedt). I mellomtiden roper fagfolkene på at nå må «noen» få fart på sakene, for innflyttere i utsatte bygder fortsatt bygger hus på steder eldre beboere kaller «flomveien» og andre navn som burde fått det til å ringe en bjelle hos kommunale byggesaksbehandlere.

Varsku: Statsminister Erna Solberg møter mandag sin forgjenger, NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i Oslo. Det blir spennende å se hva de sier om hvor langt Norge er fra NATOs mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar, etter at VG skrev at andelen -faller- fram mot 2020.

Får du ikke våre daglige nyhetsoppdateringer? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter