Nyhetsbrev tirsdag 9. januar: Odvar Nordli, Nord-Korea, Carl I. Hagen, ghettoer, Danmark, Jens Stoltenberg

 

God kveld! (Litt forsinket nyhetsbrev i dag)

Tidligere statsminister Odvar Nordli (90), er død. «En av de store lederne i arbeiderbevegelsen har gått bort. Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet», skriver Jonas Gahr Støre i en pressemelding i kveld. (Her er Aftenpostens planlagte nekrolog).

Ellers:

TØVÆR UTEN TRUMP: Nord- og Sør-Korea er enige om at diktaturet skal sende en delegasjon til Vinter-OL neste måned, midt i atomvåpenraslingen. Under det oppsiktsvekkende møtet i den demilitariserte sonen ble landene også enige om å gjenåpne en militær krisetelefonlinje og fortsette med samtaler som kan hindre krigsutbrudd ved et uhell. (Nord-Korea sier de her ikke vil diskutere selve atomvåpnene – fordi de er rettet mot USA og ikke Sør-Korea…)

LAR TRUMP SEG PROVOSERE TIL AVHØR? Hvis det faktisk finner sted, blir det en konfrontasjon mellom justismyndighetene og presidenten for historiebøkene. Det var Washington Post som i går skrev at etterforskningsleder Robert Mueller i slutten av forrige måned varslet Donald Trumps advokater om at han vil prøve å få i stand det aller mest pikante avhøret i Russland-komplekset allerede i løpet av noen uker. Det er ennå ikke klart om Trump faktisk vil sitte ansikt til ansikt med etterforskerne i denne omgang, eller om spørsmål foreløpig blir besvart skriftlig, da advokatene definitivt prøver å unngå en uforutsigbar seanse der den, eh, temperamentsfulle og frittalende presidenten blir grillet i timevis muntlig. Her er Washington Posts analyse av hva som trolig skjer videre.

Ouch: Ap er nede på 20,1 prosent (7,3 prosentpoeng dårligere enn fjorårets dårlige valgresultatet) på en fersk måling gjort for NRK av Norstat.

#Metoo: «Tillitskrise» for ledelsen i KrFU etter Julie Sandstøs varslingssak.

Dagens sitat: Vårt Lands hovedoppslag tirsdag var et nærbilde av Carl I. Hagen (Frp), som uttaler: «Alle kvinner har opplevd en full mann som prøver seg på dem. Man trenger ikke overdrive».

Her kan du forresten se hele pressekonferansen fra mandag, der Støre pekte på Jens Stoltenberg to ganger når det kom til om Ap burde ha tatt tak i ryktene om Giske på et tidligere tidspunkt. («Generalsekretær Stoltenberg går ikke inn i saker som gjelder norsk politikk», svarte talsmannen hans i dag).

DANSKE TILSTANDER: I løpet av kort tid er det ventet at Danmarks borgerlige regjering vil presentere konkrete tiltak for hvordan de skal ordne opp i 22 danske områder som defineres som «ghettoer». (Ja, de kalles faktisk det i myndighetenes årlige rapport). Vi har oppsummert debatten om såkalte parallellsamfunn i nabolandet i sør – les hele saken her!

ER DET MULIG? «Det er den mest omfattende økonomiske omstillingen som jeg har opplevd eller hørt om i Norge. Jeg fikk en slags form for tics, og jeg tok meg selv i å si «er dette mulig», flere ganger mens jeg jobbet for å finne løsninger på situasjonen». Det sier rådmann Arne Kvensjø i Tysfjord, som blant annet må hanskes med at kommunen, med samlede inntekter på 260 millioner, skylder 90 millioner på grunn av såkalte likviditetslån som har bygget seg opp over tid, skriver NRK. Tysfjord hadde et beregnet underskudd for 2017 på 65 millioner kroner ved utgangen av året. Økonomien kommer som kjent på toppen av overgrepsskandalen døpt Tysfjord-saken.

FIKK DU MED DEG… Videoforklaringen vår på hvor raskt Trump kan starte atomkrig? (NEI, det finnes ingen «atomknapp»)