Nyhetsbrev tirsdag 8. mai: Nedtelling til Trumps dramatiske kveld + Stygge tall for ungdomsvold

NEDTELLINGEN: Det er bare et par timer igjen til Donald Trump (ca. kl. 20 norsk tid) kunngjør det som ligger an til å bli hans mest dramatiske sikkerhetspolitiske beslutning så langt i presidentskapet. Hvis Trump nå holder valgkampløftet om å trekke USA ut av den tre år gamle atomavtalen med Iran, frykter de mest pessimistiske ekspertene krig med landet, en langt mer uoversiktlig situasjon i hele regionen, forverring av forholdet mellom USA og allierte i Europa, samt et nytt bunnpunkt for amerikansk diplomati. «Bare Iran vil tjene på å forlate restriksjonene på atomprogrammet», skrev britenes utenriksminister Boris Johnson i en kronikk i New York Times i går. «Det er å åpne Pandoras eske. Det kan bli krig», har Emmanuel Macron uttalt til Der Spiegel. Avtalen, meislet ut under president Obama i 2015, ble signert av Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland, Kina i tillegg til USA og Iran – og alle unntatt Trump-administrasjonen står ved den i dag. I bytte mot saksjonslettelser gikk Teheran slipp på mye av atomprogrammet på en måte som kraftig vil forsinke produksjonen av bombematerialer selv om regimet plutselig skulle bryte avtalen. Gjenopptar USA sanksjoner nå (teknisk sett handler 12. mai-fristen om å la være å gi fortsatt dispensasjon fra et sett med oljesanksjoner), kan det blant annet innebære en brå slutt for den svært detaljerte overvåkningen av atomanleggene inne i Iran 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.