Nyhetsbrev tirsdag 7. mai: Rasismedømt koranbrenner får stille til valg i Danmark + Trumps popularitet øker

MEDVIND FOR KORANBRENNER: Det muslimfiendtlige og etnonasjonalistiske partiet Stram Kurs, ledet av rasismedømte Rasmus Paludan, ble i går godkjent for lister til folketingsvalget i Danmark 5. juni, etter at over 20 000 underskrifter ble verifisert. Samtidig kan partiet skilte med flere meningsmålinger fra mai/april som indikerer at det kan nå den danske sperregrensen på to prosent2,4% (Voxmeter),  3,9 %(YouGov) og 2,7% (Megafon). Paludan ble nylig internasjonalt kjent for et demonstrasjon-stunt der han brenner Koranen surret i bacon. I to ulike straffesaker er han dømt for henholdsvis å ha forulempet politifolk og for en YouTube-video der han knytter «negrene i Sør-Afrika» til lav intellligens. Trolig består hele Paludans partiapparat i dag av tre personer. Det er hovedsaklig Dansk Folkeparti og de mer radikale innvandringsmotstanderne i Nye Borgerlige som nå lekker velgere til provokatørene i Stram Kurs, samtidig som meningsmålingene kan indikere at Paludan har mobilisert sofavelgere med lav tillit til etablerte politikere generelt.

FÅR PENGER LIKEVEL: Utenriksdepartementet og Norad får igjen kritikk for dårlig kontroll med bistandsmidler, nå penger gitt til utdanningsformål. «Bistandsforvaltningen gjør sjelden grundige vurderinger av prosjektenes måloppnåelse og av om rapporteringen de mottar som støtte er pålitelig. Svak rapportering om resultater ser ut til å bety lite i vurderingen av videre støtte», skriver Riksrevisjonen ifølge NRK.

STØTTE FRA 43 PROSENT: Like etter at Mueller-rapporten viste hele verden hvordan USAs president hadde sabotert justisdepartementets etterforskning av samrøre mellom Trump-valgkampen og Russlands påvirkningsoperasjon, ser Donald Trumps popularitet ut til å være (svakt) økendeDet vektede snittet (FiveThirtyEight) av målinger der velgerne blir spurt om han gjør en god eller dårlig jobb, viser nå en oppslutning på 42,7 prosent – med en motstand på 52,4 prosent. Blant spurte som regner seg som republikanere har han støtte hos 91 prosent, skal man tro den siste enkeltmålingen fra Gallup – der Trump får det beste resultatet noensinne på landsbasis. Den relative populariteten (han scorer ennå dårligere enn alle tidligere presidenter på samme tidspunkt i perioden) henger sammen med at det gikk enda bedre enn forventet med USA rent økonomisk første kvartal. (Nye arbeidsplasser, lønnsvekst, laveste arbeidsledighet siden 1969). Hele 56 prosent – ny rekord –mener Trump gjør en god jobb med økonomien, ifølge en måling gjort for CNN i forrige uke.
Det spørs om velgerne vil få med seg denne ukens utviklingen i handelskrigen med Kina, der Trump har varslet eskalering i morgen.

ENDELIG: Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo ble i dag løslatt etter mer enn 500 dager i fengsel i Myanmar, der de var dømt for «spionasje» etter at de avslørte drapene på ti menn i artikler som blottstilte myndighetenes i folkemord på rohingyaene. Det ligger ingen anerkjennelse av pressefriheten i løslatelsen, som formelt skjedde som del av et større amnestimed over 6000 presidentbenådninger. De to fengslede journalistene var en del av et team som i april fikk Pulitzer-pris for avsløringene i Myanmar.

VYER OM KØYESENG: Du fikk kanskje med deg den virale e-posten fra Vy(tidl. NSB) til kunden som ba pent om flere sovevogner på nattoget og fikk en ansvarspulveriserende utlegning om at blant andre Jernbanedirektoratet, Norske tog AS, Bane Nor og Vy selv må involveres om det skal bli aktuelt. «(…) I dag er alle involverte selskap og direktoratet eid av Samferdselsdepartementet. Det konkrete svaret på ditt spørsmål blir derfor at Jernbanedirektoratet må bestille større sovevognkapasitet, slik at Norske Tog anskaffer flere vogner. Vy vil kjøre vognene dersom de bestilles», het det blant annet. – Vi skjønner dette er litt vanskelig å forstå, sa Vys kommunikasjonssjef Gina Scholz til AftenpostenSamferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) rykket ut for å si at e-post-svaret fra Vy ar «både misvisede og feil». Konserndirektør for Vy Tog AS, Arne Fosen, parerer med at det var samferdselsministeren selv som la grunnlaget for svaret, i et svar til Stortinget i februar.

SISTE: Den spionasjeanklagede hvithvalen «Hvaldimir» kan være et helt uskyldig dyr som har drevet terapi for vanskeligstilte barn i Russland og har et anstrengt forhold til sjøløver.