Nyhetsbrev tirsdag 7. august: Fake news-profitør Alex Jones utestengt fra sosiale medier + Søreide uttaler seg om Saudi-Arabia

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) har nettopp bedt twitterfølgerne sine «få ting ut av systemet» ved å stille ham spørsmål om Frp som han lover å svare på. Det kan fort… eskalere. Ellers:

MORNA, JONES: Huh? Visste du ikke at Barack Obama er en demon (se, fluene lander på ham!),  at bildene av myrdede 6-7-åringer etter Sandy Hook-massakren i 2012 bare var skuespill, at Pentagon har et hemmelig våpen som gjør folk homofile eller at Michelle Obama egentlig er en mann? Da har du gått glipp av de skrikende tiradene til Alex Jones, som er en av de mest kjente profitørene på falske nyheter i den paranoide Trump-æraen. (Ikke alt oppspinnet er like gjennomskuelig som eksemplene over, og noe av innholdet er mer Breitbart-aktige fordreininger enn direkte løgner). «Your reputation is amazing. I will not let you down», som Trump sa til Jones i 2016-valgkampen.
Men i løpet av de siste dagene har både Facebook, YouTube, Apple, Spotify, Pinterest og Linkedin gitt etter for massivt press og bannlyst «Infowars» og Jones’ andre kanaler med tekster, podkaster, web-tv-sendinger og memer fra distribusjon i deres flater. (Twitter avventer fremdeles). Mens noen mener det var minst et par år for sent – og at Jones’ ytringsfrihet er ivaretatt gjennom internett forøvrig – ser andre det som en dårlig idé at teknologiselskapene som styrer de aller fleste menneskers informasjonsstrøm begynner å definere innhold fra populære aktører som hatprat og trakassering. En del av debatten blir hvor smart det er å gjøre Jones til martyr i gærning- og ytre høyre-kretser (han har hatt millioner av følgere) og hvor giganter som Facebook egentlig skal sette grensa for innhold fra konspirasjonsteoretikere, nett-troll og propagandister framover.

IRAN-AFFÆREN:

  • «Per Sandberg har ikke fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise», skriver statsminister Erna Solberg i sitt skriftlige svar til stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap).
  • «Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST», skriver Sandberg selv i svaret til Torgeir Knag Fylkesnes (SV).
  • Sandberg: «(…) jeg (hadde) en sikkerhetsbrief om Iran i forkant av det offisielle besøket i 2016. I disse briefene har etterretningstrusselen og IKT-sikkerhet vært tema. Det er alltid viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg mobiltelefonen og ikke varslet om min reise». 
  • VG: I 2016 sendte Letnes en e-post til Fiskeridepartementet og spurte om å få bli Per Sandbergs Iran-assistent eller tolk.  (Hun fikk «høflig avslag» på søknaden fra departementet).

ALENE I STORMEN: Siste nytt om Saudi-Arabias avstraffelse av Canada – for å ha våget å kritisere arrestasjonene av kvinnerettighetsforkjempere – er at det statlige flyselskapet nå er beordret til å stanse flygninger til Canada. Etter utvisningen av Canadas ambassadør i går ble det kjent at saudiregimet også tilbakekaller stipendene til rundt  16 000 studenter som i dag er i Canada og må finne seg andre land å studere i. Canada får ingen støtteerklæring fra naboen i sør – det amerikanske utenriksdepartementet uttalte i går kveld at «både Canada og Saudi-Arabia er USAs nære allierte».  Les vår artikkel om utviklingen i går og ekspertenes analyse her.
Her hjemme har forøvrig UD akkurat sendt oss følgende uttalelse fra utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H)«Jeg er kjent med den saudiske reaksjonen på den kanadiske uttalelsen om arrestasjonene av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Vi vil sammen med nærstående land snart motta mer informasjon fra våre kanadiske kollegaer i Riyadh om denne saken. Norge tar jevnlig opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia med landets myndigheter. Senest i juni tok Utenriksdepartementet opp arrestasjonene av personer som arbeider for å styrke kvinners rettigheter med saudiske myndigheter. Utviklingen rundt disse sakene følges tett fra norsk side».

POLITIET SLÅR ALARM OM BREXIT: Dersom Storbritannia skulle forlate EU uten noen form for avtale – en såkalt «no deal brexit», som flere briter frykter kan bli en realitet i mars neste år – vil det innebære store beredskaps- og sikkerhetsproblemer, heter det i et brev fra politiledere til landets innenriksminister Sajid Javid. Brevet, som først ble lekket til The Guardian, ligger nå ute i sin helhet her. Politiet frykter at de vil miste tilgangen til europeiske etterforskningsressurser og databaser, deriblant det europeiske systemet for arrestordre og informasjonssystemet i Schengen, som britisk politi sjekket 539 millioner ganger i 2017. Resultatet kan bli «et betydelig tap av operasjonell kapasitet» og utgjøre en «betydelig risiko for lokalsamfunn», heter det i brevet. Innenriksministeren blir nå oppfordret til å etablere effektive beredskapsplaner som tar høyde for at Storbritannia ikke klarer å lande noen avtale, men tidsvinduet er kort: EU og Storbritannia har i et optimistisk anslag signalisert at de vil bli enige om avtalevilkårene i oktober, bare fem måneder før brexit er en realitet.