VALGDAG I USA! Det vil si, det skjer ikke stort før de første valglokalene på østkysten stenger ved midnatt norsk tid, men da begynner det å komme resultater fra reell opptelling, og det drar seg til med en drøss viktige distrikter klokka 01 og 02 (da Texas stenger). Valgdeltagelsen kan lede til overraskende resultater. I 2014 var den på bare 36 prosentmen i år har opp mot 40 millioner velgere forhåndsstemt og flere delstater har passert forrige mellomvalgs totale stemmetall før valgdagen. Følg oss på Twitter så skal vi lenke til de beste opptellings- og analyse-nettstedene etterhvert.
     Ubehagelig avslutning på en svært ubehagelig valgkamp fra Trumps side: Både presidenten og justisministeren kom i går kveld med dramatiske advarsler om henholdsvis «ulovlig stemmegiving» og «valgfusk», selv om det ikke er noen indikasjoner på at det blir et betydelig problem i dag. Trump lovet «maksimale straffereaksjoner» og snakket usant til journalister om at valgfusk har vært et utbredt problem og at mange prøver å «ta seg ulovlig inn» for formålet. Borgerrettighetsforkjempere mener presidenten prøver å skremme minoriteter fra å dra til valglokalet.
     En viktig grunn til å bry seg om resultatet selv om innenrikspolitikken ikke interesserer deg: Hvis Demokratene nå vinner flertall i Representantenes hus, kan komiteene der starte aggressive granskninger (med vide fullmakter til stevninger) av alt fra Trumps forretningsdrift og korrupsjon i administrasjonen hans til Metoo-saker og forgreininger i Russland-etterforskningen, der Kongressen så langt har forsømt kontrolloppgaven. Kontroll over «huset» kan også få betydning for hvor raskt en eventuell riksrettsprosess mot Trump vil starte hvis Mueller-etterforskningen til slutt peker mot lovbrudd begått av presidenten eller det kommer andre forbrytelser for dagen.
   Noen finfine artikler fra Filter Nyheter du må få med deg mens du venter:

ABORTLOVEN I SPILL: Siste utvikling i den viktigste saken inn mot KrFs regjeringsforhandling:

  • Unge Høyre-leder Sandra Bruflot går på nytt ut mot Erna Solberg, i et debattinnlegg i VG«Vi som satt i salen våren 2013 hørte alle argumentene. Vi hørte at dere mente det ikke ville føre til noen reell forskjell. Vi hørte at dagens paragraf er diskriminerende. Vi hørte parallellen til «homo-genet» og vi hørte hvordan dere mente at kvinner var ivaretatt av bokstav A og B i abortlovens paragraf 2. Likevel sa vi høyt og tydelig nei».
  • Senterpartiet, som i oktober refset Solberg for å bruke abort som forhandlingskort med KrF, benytter nå anledningen til å få gjennomslag for å fjerne retten til tvillingabort, som partiet har programfestet. Å stramme inn paragraf 2c etter skisse fra Høyre og KrF som kom før helga, er Sp imidlertid imot. Endringen går fra rett til å abortere fostre med «alvorlig sykdom» også etter uke tolv, til å kun gjelde fostre som «ikke er levedyktig». Det er også FrpVenstre og en god del av Høyre mot.
  • Jurister sier det er en innskrenking av kvinners selvbestemmelse, og leger sier det er vanskelig for dem å definere hva som ikke er levedyktig. Kvinner må argumentere overfor en nemnd hvorfor deres situasjon er så vanskelig at de må avslutte svangerskapet, og nemndenes skjønnsvurderinger vil kunne variere rundt om i landet.
  • «Ernas abortbløff», skriver VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Hun tror abortforhandlingene kan koste Erna Solberg dyrt: «Jeg tror statsministeren vil erfare at hun denne gangen har gått for langt i sitt ønske om å beholde makten».
  • Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje skriver at KrFs Kjell Ingolf Ropstad også spiller høyt: «Slik det ser ut nå vil både han og statsministeren gå på et pinlig nederlag. Ingen vil ta lett på en lederkandidat som lurte partiet ut i ørkenen for en luftspeiling».

EFFEKTIVT VERKTØY FOR VOLDSMENN: Facebook erkjenner at selskapet ikke gjorde nok for å forhindre at plattformen ble brukt til oppvigleri av vold mot Rohingya-folket i Myanmar. Rapporten fra eksterne konsulenter betalt av Facebook, beskriver hvordan FB har blitt «et verktøy for de som ønsker å spre hat og forårsake skade» i landet. Facebook har tidligere fått kritikk i en FN-rapport for å være trege og inneffektive i arbeidet med å dempe spredningen av hatinnlegg.